37 C
București
marți, 5 iulie 2022 - 18:57
No menu items!

Românii din Diaspora se opun dezamăgiți unei legi promulgate de Klaus Iohannis

spot_img

Reprezentanții asociațiilor de români din Diaspora nu vor să plătească din 2016 contribuția obligatorie de sănătate, așa cum este prevăzut în noul Cod fiscal, promulgat de președintele Klaus Iohannis și elaborat de Guvernul Ponta.

Potrivit noilor reglementări fiscale, contribuția obligatorie la asigurările de sănătate este de 792 lei pe an.

Federația asociațiilor de români din Europa (FADERE) nu este de acord cu noile reglementări impuse românilor din străinătate, cu domiciliul permanent în țară. „Această prevedere apare în noul Cod Fiscal, care a fost deja promulgat de Președintele României și care se dorea să fie o relaxare fiscală”, a transmis FADERE într-un comunicat.

Federația susține că, în Europa, lucrează mai mult de 3 milioane de români care au domiciliul stabil în România și rezidență într-o altă țară europeană.

Majoritatea dintre aceste persoane plătesc o asigurare de sănătate în țara unde lucrează și nu ar fi cinstit să plătească în două țări. Pe de altă parte un număr mare dintre românii din afara granițelor, chiar dacă nu și-au cerut cetățenie în țara în care lucrează, vizitează România destul de rar și doar în concedii. Sunt familii care merg în țară odată la 5 sau 10 ani și totuși rămân cetățeni români cu speranța că într-o zi în România va fi mai bine și ei se vor întoarce acasă. Este evidentă încercarea statului român de a găsi forme prin care să smulgă cât mai mulți bani de la românii din diaspora. Cu doar câteva luni în urmă Premierul Victor Ponta spunea că soluția pentru ca România să scape de sărăcie ar fi ca fiecare român din străinătate să plătească lunar câte 10 euro. Avem și români care își plătesc cu greu cheltuielile pentru chirie sau întreținere, dar fiecare face eforturi să pună un bănuț deoparte pentru a-și ajuta familia de acasă. în această situație, atitudinea statului român ar trebui să fie una de apreciere

Daniel Tecu
președinte FADERE

Reprezentanții Diasporei subliniază că românii din străinătate își câștiga banii cu trudă și cu mari sacrificii, mulți dintre ei fiind nevoiți să își lase în țara copii sau o parte din familie.

Emanuel Stan