7.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 3:36

Românii construiesc tot mai mult, dar la țară. Autorizațiile pentru clădiri au crescut cu 18% într-o lună

spot_img

Românii construiesc tot mai mult, dar la țară. Autorizațiile pentru clădiri au crescut cu 18% într-o lună

În luna aprilie a acestui an s-au eliberat aproape 3.600 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în creștere cu 18% față de luna anterioară și cu peste 16% față de aprilie 2012, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). În primele patru luni ale anului s-au eliberat peste 10.400 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în creștere cu 5% față de perioada similară a anului trecut.

În luna aprilie 2013, 61,7% din cele 3.600 de autorizații pentru construirea de clădiri rezidențiale sunt pentru zona rurală. Distribuţia în profil regional evidenţiază o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în toate regiunile de dezvoltare.

Cele mai importante creşteri s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (+181 autorizaţii), Sud-Est (+129 autorizaţii) şi Bucureşti-Ilfov (+90 autorizaţii).

În luna aprilie 2013 faţă de aceeaşi lună a anului precedent, se remarcă o creştere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (+500 autorizaţii). Cele mai importante creşteri s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (+138 autorizaţii), Sud-Est  (+92 autorizaţii), Vest (+91 autorizaţii) şi Bucureşti-Ilfov (+70 autorizaţii).

Scădere s-a înregistrat în regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia (-19 autorizaţii).

În primele patru luni ale anului s-au eliberat peste 10.400 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, cu 500 de autorizaţii mai mult faţă de perioada similară a anului trecut.

Cele mai importante creşteri s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (+205 autorizaţii), Vest (+164 autorizaţii) şi Centru (+135 autorizaţii). Scăderi s-au înregistrat în urmatoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Vest Oltenia (-27 autorizaţii), Nord-Est (-23 autorizaţii) şi Sud-Muntenia (-16 autorizaţii).

România a avut în luna martie 2013, comparativ cu luna februarie 2013, cea mai mare creştere a lucrărilor de construcţii din Uniunea Europeană, de 2,8%, în condiţiile în care la nivelul UE s-a înregistrat un declin de 1,1%, arată datele biroului european de statistică, Eurostat.

Numai 14 state au transmis însă date privind evoluția lunară a construcțiilor. În zona euro, volumul lucrărilor de construcţii a înregistrat o scădere de 1,7%. Față de aceeași lună a anului trecut, România a înregistrat a treia creștere a sectorului construcțiilor din UE.

Sursa foto: magazinsalajean.ro

Cosmina Croitoru