9 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 11:29
No menu items!

Românii care iau pensia pe card nu vor mai primi talon de pensie. Dovada plății, trimisă prin e-mail

spot_img

Pensionarii care primesc pensia pe card pot primi dovada plății printr-un e-mail, potrivit unui proiect iniţiat de deputaţi liberali, adoptat în şedinţa de marţi a Senatului.

Astfel, pensionarii care încasează pensia pe card nu vor mai primi talon de pensie de la poştaş, aşa cum se întâmpla până acum. La sosirea banilor, aceștia vor fi informaţi electronic despre acest lucru, printr-un e-mail.

Documentul de informare cu privire la sumele plătite se transmite începând cu luna următoare înregistrării cererii, în maximum 48 de ore de la efectuarea plăţii drepturilor în cont curent sau cont de card.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prin introducerea posibilităţii transmiterii de către Casa Naţională de Pensii Publice, la cerere, în format electronic, a documentului care face dovada plăţii pentru pensionarii care au optat pentru plata în cont curent sau cont de card.

“Este o iniţiativă a PNL pentru debirocratizare, pentru a trece la o tehnică informatică. Este vorba despre informarea celor care primesc pe card. Până acum, în stilul nostru românesc, dacă avea nevoie de informaţii, trebuia să se deplaseze la oficiul respectiv, să-şi ia datele să vadă de ce a primit atâta, de ce nu a primit. Prin lege, cei care se ocupă de pensii sunt obligaţi să le trimită şi în format electronic. Poate începem să extindem astfel de iniţiative şi în alte domenii, să nu mai purtăm oamenii pe drumuri, să piardă timpul, ci să fie informaţi la timp”, a precizat liderul grupului parlamentar PNL din Senat, Virgil Guran.

La rândul său, senatorul USR PLUS Ştefan Pălărie a menționat că această inițiativă reprezintă o “construcţie” către obiectivele coaliţiei de guvernare, respectiv debirocratizarea şi eficientizarea statului.

“O propunere absolut admirabilă. Pentru a fi puţin mai specifici, în momentul de faţă, poştaşii României se duc să dea un talon de pensie mov chiar şi celor cărora nu li se mai dă pensia în numerar, ci doar prin transfer bancar sau depunere într-un cont. Este spre binele tuturor, inclusiv al pensionarilor, să nu-i mai ţină pe drumuri nici pe poştaşi şi nici să nu mai aştepte prin alte mijloace un document care poate fi trimis, simplu, prin e-mail” a subliniat Pălărie.

Senatul este prima Camera sesizată.