18.9 C
București
joi, 28 martie 2024 - 14:29
No menu items!

Românii bogați, căutați la averi! Finanțele au aprobat conținutul Declarației de Patrimoniu

spot_img

La mai bine de doi ani de când autoritățile au anunțat intenția de verificare a marilor averi, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a stabilit modelul declarației de patrimoniu și de venituri, dar și obiectele sau sumele care trebuie declarate de persoana supusă verificării situației fiscale personale. Cine nu respectă depunerea formularului riscă o amendă de 50.000 de lei (peste 11.000 de euro).

”Prin această completare adusă Codului de procedură fiscală, s-a instituit obligația persoanei fizice suspuse verificării situației fiscale personale de a depune o Declarație de patrimoniu și de venituri, care se depune la solicitarea organului fiscal”, se arată în Referatul de Aprobare a proiectului de ordin care stabilește modelul formularului.

Potrivit documentului, termenul de depunere al acestei declarații este de 60 de zile, în situația în care solicitarea are loc odată cu transmiterea avizului de verificare fiscală, sau în termen de 15 zile dacă solicitarea are loc în timpul verificării situației fiscale personale.

În declarație trebuie incluse atât bunurile imobile, cât și cele mobile, activele financiare, alte bunuri a căror valoare depășește 10.000 de lei, indiferent dacă sunt deținute în țară sau străinătate.

Cu alte cuvinte, cel vizat trebuie să declare casele, terenurile, mașinile, bijuteriile sau obiectele de valoare care depășesc 15.000 de lei, conturile sau depozitele bancare, plasamentele, investițiile și împrumuturile acordate.

Mai trebuie declarate polițele de asigurare, cheltuielile personale sau cele cu persoanele aflate în întreținere, datoriile, dar și veniturile neimpozabile. Totodată, trebuie declarate animalele, inclusiv cele de rasă sau cele care participă la competiții, a căror valoare însumată depășește 15.000 de lei.

”Nerespectarea obligației de depunere a formularului Declarație de patrimoniu și de venituri constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 de lei la 50.000 de lei (…) De subliniat că aceste venituri se declară pe fiecare categorie și sursă de venit indiferent de locul situării, în țară sau în străinătate”, se mai arată în proiectul de ordin.

Modelul de Declarație și proiectul de Ordin urmează să fie publicate în Monitorul Oficial.

ANAF a anunțat încă de pe vremea în care acesta era condus de Sorin Blejnar că va controla marile averi, însă criteriile și perioada verificată erau neclare. „Am făcut aşa, o selecţie. Am 12 persoane unde eu estimez că au venituri de vreo 50-60 de milioane de euro în Elveţia, pentru care primesc dobânzi în Elveţia”, declara la începutul anului 2011 fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar.

Cosmina Croitoru