20.5 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 5:05
No menu items!

Românii, avertizați prin SMS despre expirarea pașapoartelor

spot_img

Românii cărora urmează să le expire paşaportul vor fi avertizați prin SMS, printr-un sistem de notificare care a devenit funcţional miercuri. Măsura este aplicată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prin Direcţia Generală de Paşapoarte, şi de Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Consular, dar poate fi pusă în practică doar în cazul celor care au comunicat un număr de telefon valabil atunci când au depus ultima cerere pentru obținerea unui document de călătorie. 

„Deţinătorii de paşapoarte, care au comunicat la depunerea ultimei cereri un număr de telefon valabil, vor primi un SMS prin care vor fi informaţi că le expiră paşaportul, cu una până la trei luni înainte. Prin acelaşi mesaj, cetăţenii vor fi încurajaţi să se programeze din timp pentru a evita timpii mari de aşteptare din perioada de vară”, se arată într-un comunicat de presă transmis miercuri de reprezentanții MAI. 

Textul mesajului va fi: „Paşaportul dumneavoastră va expira în curând. Pentru reînnoire, programaţi-vă online pe epasapoarte.ro (România) sau econsulat.ro (străinătate)„.

Pentru SMS-urile transmise la nivel naţional va figura ca semnatar D.G. Paşapoarte, iar în străinătate – Departamentul Consular. Mesajele vor fi trimise de la numărul scurt 1813, la eticheta de expeditor figurând termenul PAŞAPOARTE.

În plus, în luna martie, vor primi câte un SMS de notificare și cei cărora le-au expirat paşapoartele în ultimele şase luni.

Sistemul informatic a fost pus la dispoziţie de integratorul proiectului Sistemul Informatic Integrat de Management al Documentelor de Călătorie – E-Pass, Compania Naţională Imprimeria Naţională, în urma unei proceduri de achiziţie derulată prin SEAP.

Printre demersurile iniţiate de MAI şi MAE pentru simplificarea procedurilor de obţinere a paşaportului şi de reducere a aglomeraţiei de la structurile de paşapoarte, care se înregistrează mai ales vara, se numără interconectarea sistemelor informatice ale celor două ministere, măsuri pe linie legislativă (ex. proiectul de lege pentru creşterea valabilităţii paşapoartelor), de resurse umane (ex. încadrarea de personal din sursă externă pentru serviciile de paşapoarte), precum şi organizarea unei campanii de conştientizare a cetăţenilor cu privire la necesitatea de a-şi face paşaport din timp pentru a evita aglomeraţia din perioada concediilor„, mai arată oficialii MAI. 

Sloganul campaniei este „Anul are 12 luni, nu aştepta vara! Documentele de călătorie pot fi făcute din timp”.