26.1 C
București
sâmbătă, 24 iulie 2021 - 11:08

Românii au dovada că au fost vaccinați cu doze AstraZeneca din lotul interzis in Italia. Și-au publicat adeverințele

spot_img

Suspendarea vaccinării cu AstraZeneca în nouă state a produs îngrijorare în România. În ultimele ore mai mulți români și-au făcut publice adeverințele de vaccinare pentru a demonstra că au fost folosite doze din lotul ABV2856 Astra Zeneca interzis astăzi în Italia după moartea a două persoane. Acesta este al doilea lot cu probleme, după ABV5300, care nu a fost repartizat României și care a fost oprit deja de la utilizare în nouă țări europene.

 

Medicul militar, Valeriu Gheorghiță a susținut joi, într-o conferință de presă că în România nu au ajuns dozele care au creat probleme în Italia și în alte opt state din Europa.

“România nu a primit doze din acest lot. La acest moment am observat și noi că aproximativ 9 țări europene au decis să suspende vaccinare cu vaccinul de la AstraZeneca. Încă nu știm dacă este vorba de o decizie care vizează toate loturile de vaccin sau doar vaccinurile din acest lot”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Antena 3.

Cu toate acestea mai mulți români și-au făcut publice pe rețelele de socializare adeverințele de vaccinare ca dovadă că au fost vaccinați din același lot reclamat de Italia cu mari probleme.

Un astfel de caz a avut loc la Botoșani. Pe o adeverință, cu antentul Ministerului Sănătății, apare clar doza ABV2856. Fotografia a fost postată de Ionel Iloae pe pagina sa de Facebook.

O altă persoană care s-a vaccinat într-un centru din Iași a sesizat că pe adeverință figurează același număr de lot ca cel cu probleme din Italia, informează G4Media.

Autoritățile italiene au anunțat astăzi că nu vor mai permite vaccinarea anti-Covid din lotul ABV 2856. Decizia a fost luată după decesul a două persoane, ulterior vaccinării. Între motivele suspendării se află faptul că a cauzat probleme de coagulare a sângelui, potrivit agenției italiene Ansa.