9.7 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 9:05

Românii au consumat mai puțin în martie, pentru a doua lună consecutiv

spot_img

Românii au consumat mai puțin în martie, pentru a doua lună consecutiv

Comerțul cu amănuntul a scăzut în România, în luna martie, cu 0,6% față de februarie, lună în care vânzările s-au comprimat cu 2,5% față de ianuarie 2013, arată datele biroului european de statistică Eurostat. Alte opt state europene au raportat scăderi ale consumului în luna martie, în timp ce media europeană a fost de -0,2%.

Unsprezece țări au raportat creșteri ale consumului față de luna anterioară, cinci au păstrat datele confidențiale, în timp ce Luxembrug nu avea date disponibile. România a avut a șasea scădere a consumului din UE, pe același loc cu Marea Britanie. Spania și Danemarca au avut și ele aceeași scădere, de 1%, a patra din UE.

Față de aceeași lună a anului trecut, consumul în România a înregistrat a opta scădere din UE, de -1,5%, la o medie europeană de -1,6%. Cea mai mare scădere a consumului față de martie 2012 a înregistrat-o Spania, de -10,5%, iar cea mai mare creștere – Letonia, de 8,8%.

”În martie 2013 față de februarie 2013, vânzările de alimente, băuturi și tutun a crescut cu 0,8% în zona euro și cu 1% în UE. Sectorul non-alimentar a scăzut cu 0,5%, respectiv cu 0,6%”, arată Eurostat.

Comparativ cu martie 2012, vânzările de mâncare, băuturi și tutun a scăzut cu 1,2% în zona euro și cu 0,6% în UE. Sectorul non-alimentar a scăzut cu 3,3%, respectiv cu 2%.

Cosmina Croitoru