19.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 2:56
No menu items!

România vrea să împrumute Republicii Moldova 150 mil. €, rambursabili în 5 ani

spot_img

Guvernul va propune Parlamentului spre aprobare un proiect de asistență financiară rambursabilă de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova, a anunțat marți premierul Victor Ponta.

Potrivit premierului, banii ar urma să fie rambursați în termen de cinci ani, iar dobânda este în jur de 1,5%.

”Este o perioadă dificilă prin care Republica Moldova trece acum din punct de vedere financiar și bugetar. Până la momentul la care va avea un acord cu instituțiile financiare internaționale — FMI, CE și BM — (…) cred că este de datoria și mai ales este de puterea României ca, într-un moment dificil, să fim primii care putem să spunem (…) putem să vă dăm acest împrumut rambursabil în condiții extrem de avantajoase. Această asistență financiară se va acorda cu o dobândă egală cu cea care este plătită de România în momentul împrumutului pe piața internațională, în jur de 1,5%. România nu pierde, nu câștigă, nu vedem acest lucru ca pe o operațiune comercială, ca pe o afacere, ci vedem ca pe un ajutor pe care îl dai celui mai apropiat prieten”, a spus Ponta.

Declarația a fost făcută într-o conferință de presă comună cu omologul său Valeriu Streleț, în Neptun, la finalul ședinței comune a guvernelor celor două țări.

Ponta a precizat că a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre acest împrumut, dar și cu lideri politici, astfel că, în opinia sa, există ”o intenție comună de a aproba acest acord”. O primă tranșă de 60 de milioane de euro din acest împrumut ar urma să fie eliberată anul acesta.

”Republica Moldova nu intenționează să consume acești bani pe domenii neproductive. Noi avem intenția să reanimăm proiectele investiționale care au fost temporar suspendate din motivul absenței suportului bugetar de la partenerii de dezvoltare pe care contam atât de mult în contextul unor anumite perioade de instabilitate politică și condiționări de reforme”, a declarat Streleț.

T.S.