3.4 C
București
marți, 18 ianuarie 2022 - 19:30
No menu items!

România va trece la scenariul 4. Autoritățile pregătesc noi interdicții, printr-o nouă ordonanță militară. Ce schimbări ar putea fi

spot_img

Autoritățile pregătesc noi interdicții pentru zilele următoare, țara noastră urmând să treacă la scenariul 4 în cadrul pandemiei de coronavirus.

Profesorul Alexandru Rafila a declarat sâmbătă la Digi24 că cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare România trece în scenariul 4 elaborat de autorități în cazul epidemiei de coronavirus, ceea ce înseamnă că vor fi peste 2000 de persoane confirmate cu SARS-Cov-2, conform digi24.ro.

Și ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunțat prevederi suplimentare pentru protecţia vârstnicilor şi a celor care suferă de alte boli. Mai exact, românii suspectaţi de COVID-19 şi care au acasă persoane vulnerabile, ar uma să fie trimişi direct în carantină.

“Comorbiditităţile trebuie să le protejăm. Avem un scenariu 4 în care ne gândim la cei care stau în izolare cu familiile şi au persoane peste 65 de ani, cei afectaţi să nu meargă în izolare, ci să stea în carantină. Avem nişte propuneri pe care le-am făcut la colegii de la Ministerul de Interne,  ca într-o Ordonanţă Militară viitoare să puteam cuprinde şi acest punct, ca să ne pretejăm”, a explicat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, la Digi24.

Estimările autorităților sunt că după a a doua jumătate a lunii aprilie vom avea un vârf al acestei pandemii, cu un număr mediu de cazuri de 10.000.  România are deja 1.500 de cazuri, iar în condițiile în care apar câte 200 de noi infectări pe zi, intrarea în scenariul 4 este doar o chestiune de câteva zile.

Conform autorităților, noile prevederi ar putea însemna carantinarea totală a unor zone sau localităţi, aşa cum s-a procedat şi în Italia, „dacă există o creştere locală extrem de puternică a cazurilor”. O astfel de măsură ar putea fi una temporară, „care nu poate să dureze mai mult de două săptămâni”.

Anterior, oficialii anunțaseră că într-un eventual scenariu 4, spitalele vor fi reorganizate, urmând ca în afara unor unități special dedicate tratării pacienților cu Covid-19, pacineții cu simptme ușoare să nu mai fie internați, ci tratați la domiciliu. De asemenea, și medicii și cadrele medicale care ar putea avea Covid-19, dar sunt asimptomatici, i-ar putea trata în continuare pe cei infectați. 

Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului a anunțat, noaptea trecută, că numărul românilor morți din cauza coronavirusului ajuns la 37, unul dintre ultimii fiind un tânăr de doar 39 de ani, internat la spitalul din Țăndărei și care nu avea alte boli. Niciunul dintre decedați nu a avut istoric de călătorie și nici contact cunoscut cu caz confirmat.