24.6 C
București
sâmbătă, 3 iunie 2023 - 18:06
No menu items!

România va semna cu Bulgaria un memorandum pentru construcţia a două noi poduri peste Dunăre

spot_img

Variantele analizate sunt în dreptul orașelor Călărași și Turnu Măgurele

pod dunare

Guvernul a aprobat semnarea unui memorandum de înţelegere cu autorităţile bulgare pentru implementarea studiilor de fezabilitate privind construcţia a două noi poduri peste Dunăre, respectiv Silistra-Călăraşi şi Nikopol-Turnu Măgurele, a anunţat marți Corneliu Calotă, purtătorul de cuvânt al Executivului.

Construcţia celui de-al treilea pod peste Dunăre va costa 200-270 de milioane de euro, potrivit studiilor de fezabilitate efectuate, iar pentru amplasare s-au luat în calcul patru variante, după cum a relatat, în august, presa bulgară.

Celelalte două variante erau Oriahovo-Bechet și un al doilea pod la Ruse-Giurgiu.

Bulgaria şi România şi-au exprimat disponibilitatea de a construi cât mai multe poduri pentru a lega regiunile sărace de pe cele două maluri ale Dunării, pentru atragerea investiţiilor, creşterea traficului şi susţinerea afacerilor locale. Cele două guverne încearcă atragerea unor resurse financiare ale UE pentru aceste proiecte.

Datele de trafic neoficiale arată că podul Ruse-Giurgiu este traversat zilnic de 1.000 de TIR-uri, iar podul Vidin-Calafat de circa 500 de TIR-uri.

S.Z.