3.5 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 23:09
No menu items!

România va prelua din luna iulie preşedinţia Forumului Salzburg

spot_img

România va prelua din iulie președinția Forumului Salzburg

România, prin Ministerul Afacerilor Interne, va prelua din iulie preşedinţia Forumului Salzburg, din care mai fac parte miniştrii de interne din Austria, Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria şi Croaţia şi în cadrul căruia au loc consultări pe probleme de securitate internă.

Preşedinţia Forumului Salzburg este asigurată, prin rotaţie, în ordine alfabetică, pentru o perioadă de şase luni, de fiecare dintre statele membre. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) va asigura din 1 iulie până în 31 decembrie 2013 preşedinţia Forumului Salzburg.

Priorităţile din perioada preşedinţiei române sunt prezentate de ministrul afacerilor interne, Radu Stroe, la Conferinţa Ministerială a Forumului Salzburg, eveniment organizat de preşedinţia polonă a Forumului, în perioada 23-24 aprilie, informează MAI, într-un comunicat de presă.

Dezbaterile din cadrul conferinţei vizează pachetul “Smart Borders”, noul program multianual în domeniul Justiţie şi Afaceri Interne, noua bază legală a Europol, traficul ilegal de arme, protecţia civilă şi sistemele de salvare, precum şi consolidarea cooperării regionale în domeniul precursorilor de droguri.

Ministrul Radu Stroe se va întâlni miercuri cu directorul executiv al Agenţiei Europene pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene – FRONTEX, Ilkka Laitinen.

Forumul Salzburg a fost înfiinţat în iulie 2000, la iniţiativa Austriei, şi reuneşte, în prezent, miniştrii de interne din Austria, Bulgaria, Cehia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria şi Croaţia. Acesta a fost creat ca un mecanism de cooperare la nivelul statelor din Europa Centrală, fiind extins, în 2005, şi în România şi Bulgaria.

Forumul a devenit o importantă platformă pentru dialog, consultări şi schimb de opinii în vederea armonizării poziţiilor statelor participante în ceea ce priveşte securitatea regională, fiind create, în acest sens, grupuri de lucru specializate pe problematici privind protecţia martorilor, siguranţa traficului rutier, gestionarea evenimentelor majore şi schimbul de date ADN, a precizat MAI.

Raluca Dan