2 C
București
vineri, 1 decembrie 2023 - 1:15
No menu items!

România va fabrica muniţie, care poate perfora blindate, pentru Armată

spot_img

România va fabrica muniția cu efect perforant termobarică destinate, aruncătorului de grenade AG-9, pentru Ministerul Apărării Naționale.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a anunţat, vineri, în judeţul Prahova, că a participat la testarea muniţiilor cu efect perforant termobaric.

“Acestă etapă face parte din implementarea proiectului pentru fabricarea, la nivel industrial, a munițiilor cu efect perforant termobaric destinate aruncătorului de grenade AG-9, prin transferul tehnologic de la Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie, la CN ROMARM SA” , a spus ministrul Spătaru.

Conform ministerului, lovitura perforant-termobarică pentru aruncătorul de grenade AG-9 este o muniţie cu efect combinat de schije şi suflu, având capacitatea de a perfora ţinte de beton, cărămidă, valuri de pământ şi ţinte blindate.

La momentul actual, muniţiile termobarice sunt produse de un număr restrâns de producători mondiali, iar cele din configuraţia propusă se vor realiza în cadrul proiectului <<perforant-termobarică>> .

Căpitanul Ovidiu Iorga, şef laborator la Muniţie şi explozivi la Centrul de Cercetare şi Inovare pentru Apărare CBRN şi Ecologie din cadrul Agenţiei pentru tehnică şi tehnologii militare din MApN, a precizat că proiectul a început în 2019.

Potrivit lui Iorga, denumirea de efect termobaric se referă la o gamă foarte largă de muniţii.

 „Vă asigur că nu există o asemănare între muniţia noastră şi muniţiile pe care le vedeţi la televizor pentru distrugere indiscriminată pe suprafeţe mari. Este vorba despre o muniţie foarte precisă, cu efect punctual, fiind capabilă să distrugă ţine militare, în special vehicule blindate şi alţi inamici acoperiţi în zone de clădiri, fiind capabilă să penetreze foarte bine aceste ţinte şi explodează în interior, asigurând neutralizarea oricăror pericole de natură militară”, a explicat acesta.

După ultimele teste de omologare, se întruneşte comisia de omologare şi se obţine certificatul de omologare cu MApN şi din acel moment produsul poate fi fabricat în serie.

 Conform sursei citate, muniţia este destinată pentru aruncătorul fără recul calibul 73 mm, asta înseamnă aruncătorul AG-9.

„Beneficiarul principal şi cerinţele pentru muniţie au fost emise de către armată, dar trebuie să ştim că acest aruncător este disponibil în 17 ţări la nivel mondial, asta înseamnă că şi posibilitatea de export este importantă”, a adăugat el.

Întrebat dacă printre aceste ţări este şi Ucraina, Iorga a replicat: „Da, cu siguranţă. Aruncătorul AG-9 este un aruncător fabricat sub licenţă în foarte multe ţări şi este în dotarea multor ţări şi, de asemenea, foarte important, amsamblul armament-muniţie se produce integral la noi în ţară, nu conţine niciun element de import”.

                                                                                                                   Adina Silav