11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024 - 20:18
No menu items!

România trece la ora de vară

spot_img

Duminică va fi cea mai scurtă zi din an, având doar 23 de ore

Ora de vara

România trece oficial la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică. Ceasurile urmează a fi date înainte cu o oră, astfel încât ora 3 va deveni ora 4.

Duminică va deveni, astfel, cea mai scurtă zi din an, având doar 23 de ore. În același timp, vom dormi mai puțin cu o oră.

Ora de vară este ora legală adoptată de unele țări sau teritorii pe timpul unei părți a anului, cu începere la o dată din timpul primăverii și până la o dată din timpul toamnei. Ora de vară este de obicei cu o oră înaintea orei oficiale standard, care este de multe ori numită, prin contrast cu ora de vară, ora de iarnă.

ora-de-vara

Acest sistem are ca scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii Soarelui. În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activități umane să se desfășoare cât mai mult posibil pe lumină naturală. În acest fel se economisește energia electrică necesară iluminatului.

Ideea trecerii la ora exactă de vară îi aparține celebrului om de știință Benjamin Franklin și provine din secolul al XVIII-lea. Acesta a studiat modul în care lămpile cu ulei produceau lumină și cât de eficiente erau acestea.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Până în 1939 ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 și prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale). Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, și 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.

Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979.

Olimpia Diaconiuc