9 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 12:43
No menu items!

România trebuie să restituie Comisiei Europene 4,5 milioane euro, cheltuite incorect în agricultură

spot_img

agricultura

România trebuie să restituie Comisiei Europene 4,51 milioane de euro, reprezentând fonduri din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), cheltuite în mod incorect. Alte 10 state member trebuie să înapoieze 318 milioane de euro, din același motiv, se arată într-un comunicat al CE.

Potrivit sursei citate, unele dintre aceste sume au fost deja recuperate de la statele membre, astfel că impactul financiar al deciziei va fi de aproximativ 315 milioane de euro. Banii revin la bugetul Uniunii Europene deoarece nu au fost respectate reglementările comunitare sau pentru că procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzătoare.

România trebuie să dea înapoi 4,51 milioane de euro, iar impactul corecţiei va fi de 4,24 de milioane de euro. Corecţiile au fost aplicate pentru nedefinirea anumitor condiţii agricole şi de mediu, pentru controale efectuate în mod parţial şi pentru deficienţe ale sistemului de sancţiuni.

Cele mai mari corecţii au fost aplicate Franţei, care va da înapoi 255,66 milioane de euro, dintre care 238,90 milioane de euro, pentru deficienţe privind alocarea de drepturi la plată. Portugalia a primit sancţiuni în valoare de 17,46 milioane de euro, pentru deficienţe privind ecocondiţionalitatea, pentru plăţi aferente unor animale neidentificate şi calitatea nesatisfăcătoare a controalelor la faţa locului.

Olimpia Diaconiuc