18.9 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 1:13
No menu items!

România testează avioane care aduc ploaia

spot_img

Avioanele care aduc ploaia sunt testate în aceste zile în mai multe județe din Moldova. E un proiect pilot, care s-ar putea încheia cu o achiziție de multe milioane de euro și care ar oferi o soluție la secetă, potrivit Digi 24.

Specialiștii de la Centrul Antigrindină din Dancu pun în practică un proiect pilot de creștere a nivelului de precipitații, în caz de secetă. Se folosesc cartușe și torțe încărcate cu iodură de argint și cloruri de calciu și natriu.

Potrivit lui Daniel Florea, director operator la Centru Antigrindină, în momentul în care avionul ajunge la înălțimea de zbor necesară, acestea se aprind și disperseaza fumul cu agent de însămânțare.

“Sunt aruncate în interiorul norului și principiul este același – se formează nuclee de condensare. Se formează picături, picăturile se vor mari și pică la sol sub formă de ploaie”, a explicat și Dan Axinte, manager de proiect.

Proiectul vizează 6 județe din regiunea Moldovei și se va desfășura pentru o perioadă de 10 zile.

Avioanele sunt puse la dispoziție de o companie din Bulgaria. Dacă rezultatele vor fi cele așteptate, Ministerul Agriculturii ar urma să achiziționeze 8 astfel de aeronave, care să fie folosite în toată țara.

Estimativ, prețul maxim al unui avion care îndeplinește anumite condiții – este bimotor, turbo, cu tehnologie de ultima generație –  este de 8 milioane de euro.

Proiectul pilot va continua în luna mai în Muntenia și Oltenia.

                                                                                                                   Adina Silav

SURSA FOTO:Digi 24