26.2 C
București
marți, 26 septembrie 2023 - 19:45
No menu items!

România susține aderarea Finlandei și Suediei la NATO

spot_img

România a exprimat ”fără rezerve sau condiții” sprijinul pentru aderarea rapidă a Finlandei și Suediei la NATO dacă cele două state vor depune, formal, cereri de aderare, a transmis ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, într-un comunicat al ministerului.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat sâmbătă, 14 mai 2022, în prima zi a reuniunii informale a miniştrilor de Externe din statele NATO, desfăşurată la Berlin în perioada 14-15 mai 2022, la discuţia miniştrilor aliaţi cu omologii din Finlanda şi Suedia, cu privire la perspectivele aderării la Alianţă celor două state.

“Toti aliaţii – cu o singură excepţie – au exprimat fără rezerve sau condiţii sprijinul pentru aderarea rapidă a celor două state la NATO dacă cele două state vor depune, formal, cereri de aderare, care sunt de altfel aşteptate în perioada imediat următoare”, precizează MAE.

Bogdan Aurescu a subliniat că, pentru România, este foarte importantă viitoarea contribuţie concretă a celor două state nordice la procesul de consolidare a posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic într-o manieră echilibrată, de la Marea Baltică la Marea Neagră, pe termen lung.

Pentru România este importantă viitoarea contribuție concretă a celor două state nordice la procesul de consolidare a posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic, a spus Bogdan Aurescu.

Reuniunea informală ministerială de externe a NATO de la Berlin continuă duminică, 15 mai, cu discuții despre războiul din Ucraina și pregătirea Summitului NATO de la Madrid, din 28–30 iunie 2022.

                                                                                                                   Adina Silav