26.4 C
București
marți, 6 iunie 2023 - 17:15
No menu items!

România, singura țară care cere ajutorul UE în valul 4. Se solicită de urgență statelor membre medicamentul Tocilizumab

spot_img

România cere ajutor internațional în criza Covid. Concret, marți, 5 octombrie, a fost activat Mecanismului de Protecţie Civilă, un instrument prin care un stat membru poate cere ajutor în situații de criză de la alte state membre. Este nevoie urgentă de medicamentul Tocilizumab utilizat pentru tratamentul Covid. Șeful DSU Raed Arafat a anunțat intenția încă de luni seara, într-o declarație de presă de la Palatul Victoria. În prezent, România mai are stocuri cu Tocilizumab pentru maxim trei săptămâni.

„Problema activării Mecanismului de protecţie civilă – ştiu că au fost discuţii pe această temă. Mâine urmează să fie activat Mecanismul, la cererea Ministerului Sănătăţii, pentru medicamentul Tocilizumab. Este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantităţile necesare.

Am înţeles de la colegii de la Ministerul Sănătăţii că, la acest moment, avem cantităţi suficiente pentru încă două-trei săptămâni, motiv pentru care vom activa Mecanismul să vedem în ţările care nu se confruntă cu un val serios, la acest moment, dacă putem lua de la ei medicamentul, să-l aducem în ţară în anumite cantităţi”, a declarat Raed Arafat.

Solicitarea către statele membre UE este pentru achiziționarea a 12.700 flacoane de 400mg de Tocilizumabum, dar și pentru concentratoare de oxigen.

România este singura țară din UE care cere ajutor prin Mecanismul de Protecție Civilă.

DOCUMENTUL AICI

                                                                                                         C.Dumitrescu