22.9 C
București
miercuri, 6 iulie 2022 - 9:17
No menu items!

România se pregătește pentru ridicarea restricțiilor. Când va fi luată prima măsură de relaxare

spot_img

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, luni, că România se pregătește pentru ridicarea restricțiilor, dar cu precauție. Măsurile se vor lua gradual, odată cu scăderea numărului de cazuri noi, care se va corela și cu gradul de ocupare al secțiilor ATI.

”În țările europene, în care s-a decis renunțarea la cea mai marte parte dintre restricții, au puține persoane internate în secțiile ATI. Sunt țări care au un grad de acoperire mare vaccinală, dar lucrul care este important atunci când se ia această decizie de ridicare a restricțiilor este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienții și, într-adevăr, infecțiile să nu mai reprezinte un tip de patologie amenințătoare de viață și să reprezinte, dacă vreți, o infecție banală.

Cu cât gradul de vaccinare a fost mai mare, manifestările au fost mai reduse și o să vedeți la sfârșitul acestei prezentări că sunt câteva state din Uniunea Europeană care au ridicat cea mai mare parte a restricțiilor și la care, datorită acoperirii vaccinale, datorită modului în care funcționează sistemul de sănătate, s-a ajuns la o situație care permite acest lucru și ne pregătim, categoric, și noi pentru așa ceva, dar cu precauție, cât să nu producem un număr mai mare de decese sau să supraaglomerăm spitalele din România”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Renunțarea la masca de protecție în spațiul liber ar putea fi prima măsură de relaxare, luată în două sau trei săptămâni, dacă numărul îmbolnăvirilor va scădea, a afirmat Rafila.

”Nu putem să aplicăm în niciun fel de măsuri de relaxare în acest moment, decât când acest indicator al gradului de ocupare a secțiilor de terapie intensivă începe să scadă în mod susținut. Rămâne să discutăm cu colegii de la Institutul Național de Sănătate Publică, cu alți specialiști, încât să putem să definim exact parametrii după care să putem să luăm decizii în consecință în ceea ce privește reluarea diferitelor tipuri de activități sau renunțarea la unele dintre restricți”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a precizat că 90% din totalul secvențierilor este dominat de tulpina Omicron.

”Personal mă așteptam la o proporție mai mare de tulpini Delta, dar doar 1 din 8 pacienți internați la Terapie Intensivă are infecție cu tulpina Delta”, a mai spus Rafila.

Media de vârstă a pacienților internați la ATI este de 69 de ani, iar 80% din pacienții de la terapie intensivă au vârsta mai mare de 50 de ani. De asemenea, 88% din românii internați la ATI au prezentat comorbidități.

Se înregistrează, de asemenea, un raport de 1 la 4 între pacienții vaccinați și nevaccinați internați la ATI.

„Din 5 pacienți, unul este vaccinat și patru sunt nevaccinați”, a declarat ministrul Sănătății. Potrivit acestuia, „doar 18,5% sunt vaccinați”, din cei care se află în terapie intensivă.

                                                                                                                   Adina Silav