România refuză survolul unui avion în care se afla vicepremierul rus Rogozin. Povestea cursei Moscova-Chișinău

România nu a fost de acord ca avionul în care se afla vicepremierul rus Dimitri Rogozin să traverseze spațiul aerian al țării, a transmis Ministerul Afacerilor Externe, adăugând că motivele deciziei nu pot fi detaliate.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin ar fi urmat să facă vineri o vizită la Chișinău și apoi în Transnistria, iar acest demers a provocat proteste în Republica Moldova, din partea Parlamentului și a cetățenilor.

Rogozin este pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, în urma acțiunilor Federației Ruse de ocupare a teritoriului Ucrainei. De asemenea, Rogozin a fost, în anii ’90, combatant activ de partea rusofonilor din Transistria, în conflictul care a dus la ruperea de facto a Republicii Moldova.

Potrivit informațiilor publicate de Unimedia, din Republica Moldova, Rogozin s-a aflat la bordul aeronavei B737-800 GLP157 cu numărul de înregistrare VQ-BVM, pe ruta Moscova-Chișinău. Traseul urma să fie prin Belarus-Polonia-Slovacia-Ungaria-România. Ocolirea Ucrainei se datorează stării de război dintre cele două state.

Avionul a avut traiectorii ciudate în spațiul aerian al Ungariei, în așteptarea acordului României, iar apoi s-a întors spre Minsk, pentru a ateriza:

Ulterior, Rogozin a reacționat pe Twitter în stilul caracteristic: “Autoritățile române au pus în pericol viața pasagerilor cursei de linie S7, copii și femei. Am avut combustibil doar până la Minsk. Așteptați răspuns, nemernicilor.

V.B.

NICIUN COMENTARIU