4 C
București
joi, 5 decembrie 2024 - 15:11
No menu items!

ROMÂNIA PROTESTELOR. Mii de profesori și polițiști în stradă. Urmează cadrele medicale, penitenciarele, transportatorii, grefierii și ceferiștii

spot_img

România se află într-o criză socială fără precedent. După declanșarea grevei generale din Învățământ, și alte categorii sociale au declanșat proteste, amenințând cu încetarea activității, precum cadrele didactice. Următorii protestatari de la poarta Guvernului sunt din Justiție, Apărare și Ordine Publică, dar și din sistemul medical și de transport.

Toate categoriile sociale care protestează sau anunță mitinguri și încetarea activității susțin că principalele nemulțumiri sunt legate de modul în care Guvernul a gestionat creșterea inflației, a prețurilor și alocările de la bugetul de stat.

Educație – Sindicaliștii anunță că nu renunță la solicitarea de majorare a salariilor prin act normativ, deși Executivul a venit cu oferte de prime, vouchere și încheierea unui acord politic pentru discuțiile din această vară, pe Legea salarizării. Cadrele didactice spun că s-au săturat, de 30 de ani, de promisiuni. Învățământul a organizat, marți, cel mai mare protest de până acum din România, cu pichetarea Palatului Victoria și a Palatului Cotroceni, unde au cerut o întâlnire și cu Klaus Iohannis. Deocamdată sunt primiți doar de premierul Ciucă.

Polițiștii – Sindicatul Europol protestează marți, 30 mai, în fața Ministerului de Interne, iar sindicatul SNPPC anunță declanșarea protestelor pe 6,7 și 8 iunie.

”Gata cu batjocura la adresa poliţiştilor, ne-aţi umilit destul! Am declanşat acţiunile de protest pe termen nelimitat pentru neaplicarea legii salarizării, modificărilor ce vor să fie aduse legii pensiilor militare, deficitului enorm de personal din instituţie şi a situaţiei dezastruoase de la admiterea din şcolile de poliţie”, au transmis reprezentanții Europol.

Sănătate – SANITAS și TESA au anunțat declanșarea protestelor pentru „discriminarea salarială” dintre cadrele medicale din sistem, discriminare care trebuie eliminată odată cu Legea salarizării.

Pe 6 iunie, Sanitas anunță greva japoneză, pe 8 iunie ar fi programat un miting Solidaritatea Sanitară, iar pe 15 iunie e posibil un protest comun. Cadrele medicale au fost chemate la negocieri și luni, și marți.

Funcționarii amenință la rândul lor cu proteste, după ce sindicatul APIA a ieșit în stradă la București, în 4 mai. În cazul în care grila salarială nu va fi uniformizată, FNS APIA afiliată la CNS Cartel ALFA anunță blocarea activității pe termen nelimitat. De asemenea, funcționarii din prefecturi au început să facă grevă din luna aprilie și amenință că vor continua, iar cei din sistemul de Probațiune au început din 11 Mai.

Poliţiştii de penitenciare – Marți, 30 mai sunt în grevă japoneză, iar miercuri vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2 – 4 ore, după care vor bloca puşcăriile prin „exces de zel”, a anunțat luni, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

„Miercuri, 31.05.2023, poliţiştii de penitenciare vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2-4 ore, deoarece s-au săturat să mai fie bătaia de joc a lui Marcel Ciolacu şi a lui Nicolae Ciucă. Protejarea pensiilor militare vehement trâmbiţată în spaţiul public de cei doi politicieni s-a dovedit a fi o mare minciuna şi o înşelătorie de proporţii, la fel cum este guvernarea PSD-PNL”, se arată într-un comunicat al FSANP.

Grefierii – Anunță proteste în tot sistemul judiciar, din cauza majorării vârstei de pensionare la 65 de ani (acum este de 60 de ani). Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial susține că se poate bloca întreaga activitate a sistemului.

„O reacție fermă din partea sistemului judiciar sigur va exista și chiar dacă nu suntem o categorie profesională numeroasă încât să reprezentăm capital electoral, avem capacitatea necesară să blocăm sistemul judiciar – potrivit Constituției, puterea judecătorească reprezintă sau reprezenta (se pare) ”una din cele trei puteri ale Statului Român””, au anunțat grefierii.

Angajaţii CFR – Au protestat luni, în faţa Ministerului Transporturilor, dar anunță protest în 26 iunie și un miting în fața Guvernului la 1 iulie. Revendicările sunt legate de salarizare, dar și de aprobarea bugetului la CFR Călători şi CFR Infrastructură.

„Deși statul cunoaște nevoia mare de investiții pentru a crește siguranța pe calea ferată și de a îmbunătăți condițiile de circulație, totuși a redus cu 10% compensația pe care compania feroviară o primește”, au transmis sindicaliștii CFR.

Și dacă trenurile s-ar putea bloca din cauza unei greve a ceferiștilor, și transportatorii amenință cu proteste.  Transportatorii rutieri au anunțat vor ieși în stradă dacă Ministerul Transporturilor va menține tarifele propuse pentru noua rovinietă, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2026. Noua taxă de drum prevede, potrivit simulărilor prezentate încă din martie, o creștere de peste 500% a taxei pentru camioane.

Marilena Nedelcu