România, primul loc în UE la consum

Țara noastră a depășit cu mult Germania

România a înregistrat cea mai mare creștere a volumului de consum. Potrivit Oficiului European de Statistică (Eurostat), comerțul cu amănuntul în țara noastră a crescut cu 1,7% în iunie, comparativ cu luna precedentă, fiind astfel cel mai semnificativ avans înregistrat în Uniunea Europeană (UE).

În UE, comerțul cu amănuntul a rămas scăzut, cu 0,5% creștere, iar în zona euro avansul a fost de 0,6%. Vânzările de alimente, băuturi și țigări s-au redus cu 0,6%, în timp ce vânzările de combustibil auto au înregistrat un declin de 0,4%.

Cele mai mari creșteri au fost raportate în România (1,7%), Austria (1,3%) și Danemarca (1,1%), iar cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în Germania (minus 2,3%), Slovenia (minus 1,6%) și Polonia (minus 1,4%).

În ritm anual, iunie 2015, comparativ cu perioada similară din 2014, comerțul cu amănuntul a înregistrat o creștere de 1,2% în zona euro și de 2% în Uniunea Europeană. Vânzările de alimente, băuturi și țigări au crescut cu 0,8%, în timp ce vânzările de combustibil auto au înregistrat un avans de 1,4%.

Majoritatea statele membre ale Uniunii Europene au înregistrat creșteri ale comerțului cu amănuntul, cu excepția Luxemburgului (minus 9,9%) și Finlandei (minus 0,2%), cel mai semnificativ avans fiind raportat în România (7,9%), Lituania (7,1%) și Letonia (6,8%).

Emanuel Stan

NICIUN COMENTARIU