11.2 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 12:23

România primește 8,5 mil. € din fondul de solidaritate al UE, pentru inundațiile din 2014

spot_img

Anul trecut au fost afectate 30 de județe

inundatii

Comisia Europeană a acordat un ajutor de 8,5 milioane de euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, ca urmare a inundațiilor catastrofale din 2014.

Aceste ajutoare vor contribui îndeosebi la refacerea unor infrastructuri și servicii vitale, vor rambursa costul operațiunilor de urgență și de salvare și vor acoperi o parte din costurile aferente curățării regiunilor sinistrate,  în urma inundațiilor, potrivit unui comunicat al Comisiei.

În total, Comisia a acordat Bulgariei, Italiei și României ajutoare în cuantum de 66,5 milioane de euro, în urma inundațiilor de anul trecut. Bulgaria a primit 1,98 mil. €, iar Italia – 56 de mil. €.

În mai 2014, România a fost afectată de inundații la scară largă care au adus daune infrastructurilor de transport, apă, energie și comunicații, precum și locuințelor și fermelor. Au fost afectate 30 din cele 42 de județe ale României, cu evacuarea localnicilor și cu pierderi majore în diferite sectoare ale economiei. Mulți fermieri și-au pierdut culturile de pe terenurile cultivate, animalele lor fiind înecate, iar drumurile forestiere de acces au fost distruse de ruperea unor baraje. Multe școli, spitale, clădiri publice și bunuri culturale au fost inundate, potrivit Comisiei.

Alocarea anuală totală disponibilă pentru Fondul de solidaritate în 2015 este de 541,2 milioane €. Prin adăugarea restului alocării din anul precedent, cuantumul total disponibil în Fondul de solidaritate în 2015 se ridică la peste 895 de milioane €.

Contribuția financiară a fondului este calculată pe baza daunelor directe totale rezultate în urma unei catastrofe. Aceste ajutoare pot fi utilizate doar pentru operațiuni de urgență și de recuperare esențiale.

Fondul de solidaritate al Uniunii Europene a fost instituit pentru a sprijini statele membre și țările candidate prin oferirea de ajutoare financiare în urma unor catastrofe naturale majore. Fondul a fost creat ca urmare a inundațiilor grave din Europa Centrală din vara anului 2002.