13.6 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 13:44

România, plină de cazuri Covid, ia în calcul transferul pacienților în străinătate

spot_img

Situația pandemică din România se acutizează de la o oră la alta. Ministrul afacerilor interne Lucian Bode a afirmat că, în curând, țara noastră va ajunge la pragul de 20.000 de infectări pe zi, iar autoritățile se gândesc serios să ceară sprijinul spitalelor din Europa pentru transferul pacinților infectați cu Covid. România nu mai are locuri.

De ieri, România are Guvern interimar și nu va putea introduce noi măsuri, chiar dacă starea de alertă poate fi prelungită.

“Noi în acest moment suntem Guvern interimar. Noi putem prelungi starea de alertă şi suntem obligaţi să prelungim starea de alertă ţinând cont de numărul de infectaţi şi incidenţa din România, din această perioadă, putem să prelungim starea de alertă, dar atenţie, nu putem introduce măsuri noi. Dacă, Doamne fereşte, vom avea nevoie să introducem măsuri noi, nu putem pentru că este clar un guvern căzut prin moţiune. Un guvern interimar nu poate introduce politici noi, nici măcar prin hotărâri de guvern”, a declarat Lucian Bode.

Situația politică intervine într-un moment critic. “1.600 de persoane sunt în aşteptare, în acest moment în UPU. Dimineaţă erau 51 care aşteptau un loc la ATI”, a explicat Bode precizând că se discută intens transferul pacienților cu Covid către spitale din străinătate.

“Luăm în calcul tranferul bolnavilor în străinătate, dar trebuie să fie o excepţie şi am discutat cu domnul Cseke să facem acest lucru pentru judeţele din zona de nord, limitrofe cu Ungaria”, a declarat Bode.

Marți, 5 octombrie, România a activat Mecanismului de Protecţie Civilă, un instrument prin care un stat membru poate cere ajutor în situații de criză de la alte state membre, fiind nevoie urgentă de medicamentul Tocilizumab utilizat pentru tratamentul Covid-19.

                                                                                 Cora Dumitrescu