15.9 C
București
luni, 27 septembrie 2021 - 4:18

România pierde procesul de la ICSID în cazul combinatului siderurgic de la Oţelu Roşu. Ce sumă trebuie plătită

spot_img

România va plăti circa 2,6 milioane de dolari fraţilor Mario şi Stefano Gavazzi, pentru naţionalizarea combinatului siderurgic de la Oţelu Roşu, în urma deciziei finale a Curţii de Arbitraj de la Wasington. Statului român i se ceruseră peste 46 de milioane de dolari.

“Tribunalul Arbitral a acordat reclamanţilor suma de 1.897.500 USD şi 657.000 Euro, reprezentând compensaţia si o parte din cheltuielile de judecată la care se adauga dobânda aferentă”, se arată într-un comunicat al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului. (AAAS)

Sentinţa arbitrală a fost emisă de ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes), în data de 18 aprilie, şi pune capăt unui proces vechi de cinci ani.

“Tribunalul Arbitral a reţinut în această sentinţă că Statul Roman nu poate fi ţinut responsabil pentru toate pretenţiile invocate de către reclamanţi, în condiţiile în care numeroase acte şi omisiuni ale fraţilor Gavazzi au condus la insolvenţa Socomet. Astfel, Tribunalul Arbitral a admis ca întemeiate majoritatea apărărilor Statului Român. Prin urmare, sentinţa arbitrală dă dreptate Statului Român, aratând că investitorii nu pot fi despăgubiţi cu sume enorme de bani (46.350.000 USD  – conform estimărilor făcute de raportul expertului consilier parte al Reclamanţilor  – Deloitte) pentru  pierderea şansei – loss of chance, ci numai pentru pierderea oportunităţii – loss of opportunity – respectiv suma efectiv investita şi dovedită. Cu alte cuvinte, pretenţiile reclamanţilor au fost reduse dramatic, în baza apărărilor eficiente ale Statului Român, respingându-se aproape integral cererile acestora”, scrie în comunicat.

Mario şi Stefano Gavazzi, foştii patroni ai Socomet Oţelul Roşu, au dat în judecată România la Curtea Internaţională de Arbitraj pentru că statul român ar fi deposedat abuziv firma lor, Gavazzi Steel, de combinatul siderurgic de la Oţelu Roşu.

Guvernul României le vânduse italienilor combinatul în 1999, dar, ulterior, contractul a fost reziliat pe motiv că firma cumpărătoare nu ar fi respectat clauzele contractuale, mai mai ales cele referitoare la investiţii. Italienii au considerat însă asta o naţionalizare şi au dat statul român în judecată. Combinatul siderurgic a fost închis, şi ulterior cumpărat de ruşii de la Mechel.

T.S.