4.9 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 0:09
No menu items!

România, pe locul 73 din 189 de state în clasamentul global ”Doing Business”, în regres față de anul trecut

spot_img

Coada-ghiseu-impozite-taxe

România se află pe locul 73 în raportul Doing Business 2014, în regres cu un loc față de clasamentul publicat anul trecut, în pofida unui progres pe trei arii de analiză, potrivit unui comunicat dat publicității de compania de consultanță Ernst&Young.

Raportul analizează reglementările din 189 de ţări în privinţa uşurinţei de a desfăşura afaceri în mediul privat, conform unor criterii luate în considerare de Banca Mondială.

”Majoritatea ţărilor au început să-şi îmbunăţească mediul de reglementare şi să înţeleagă că firmele mici şi mijlocii reprezintă atât un motor de creştere economică care ar putea ajuta economiile să îşi revină cât şi un motor în crearea de locuri de muncă. Ceea ce generează, implicit, şi creşterea competitivităţii la nivel global în atragerea de investiţii străine”, a declarat Mihaela Matei, Supervising Marketing Associate la EY România.

România a progresat la indicatorii luați în considerație pentru începerea unei afaceri – locul 60, cu 6 poziții mai sus decât anul trecut. În România, este nevoie de 8,5 zile şi de îndeplinirea a 5 proceduri pentru deschiderea unei afaceri. Prin comparaţie, la nivel global este nevoie în medie de 25 de zile şi de îndeplinirea a 7 proceduri. Cel mai bine stă Noua Zeelandă – o jumătate de zi şi o procedură.

România a punctat pozitiv şi la punerea în aplicare a contractelor, prin adoptarea unui nou cod de procedură civilă. De asemenea, în România a devenit mai facilă plata taxelor, prin reducerea frecvenţei plăţilor acestora de la trimestrial la semestrial.

În ceea ce priveşte costurile şi uşurinţa de a plăti taxe, România ocupă locul 134 din cele 189 de ţări analizate, locul 136 la obţinerea autorizaţiilor de construcţie şi 174 la conectarea la reţeaua de electricitate.

Raportul a luat în considerare mediul de reglementare pentru afacerile mici şi mijlocii care operează în cel mai mare oraş din fiecare ţară, la 1 iunie 2013.

Vlad Bârleanu