vineri, 5 iunie 2020 - 4:00

România, pe locul 10 în Europa la capitolul joburi create de investițiile străine în 2013

Florin Cîțu desființează o direcție care trebuia să se judece cu părinții săi pentru un teren de 12 milioane euro

Ministrul de finanțe, Florin Cîțu, este acuzat că ar fi desființat Direcția Generală Juridică din minister pentru a evita un proces în care este parte tatăl...

Pacienții cronici cer intervenția Avocatului Poporului pentru a fi primiți în spitale

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) cere intervenția Avocatului Poporului, întrucât, chiar și în condiții epidemiologice mai bune, sunt internate în...

The Guardian anunță peste 10.000 de arestări în SUA. Ducesa de Sussex a vorbit despre crimă

Tulburările societății americane după moartea violentă, în custodia poliției, a afro-americanului George Floyd au intrat în ce a de-a zecea zi. Cifre neoficiale, citate...

România, în mijlocul unui scandal european privind pesticidele chinezești

Metoda e simplă: cumperi chimicale neautorizate din China cu 14 euro per litru și le vinzi de cinci ori mai scump pe piața neagră...

Europa Centrală și de Est – marele perdant al perioadei de criză

constructii

România îşi păstrează locul 10 în Europa privind numărul locurilor de muncă nou create prin investiţiile străine directe în 2013, conform raportului anual European Attractiveness Survey, publicat de compania de consultanță EY.

Astfel, România a atras anul trecut investiţii străine ce au generat 6.157 locuri de muncă, în scădere cu 13% faţă de anul anterior, când investiţiile străine directe au generat 7.114 locuri de muncă în România.

Pe primele locuri în acest clasament s-au situat Marea Britanie, Franţa, Polonia, Rusia şi Serbia.

În regiunea Europei Centrale și de Est (CEE), România a depăşit Ungaria în clasamentul celor mai atractive ţări pentru investiţii străine în 2014. Pe primele trei locuri se situează Polonia, Cehia și România.

”Primele două clasate se află pe o tendinţă descrescătoare în 2014 faţă de 2013, în timp ce atractivitatea României a crescut cu 2 puncte procentuale. Dacă se păstrează această tendinţă, România ar putea depăşi Cehia în anul 2015, devenind a doua ţară ca atractivitate pentru investitorii străini în CEE”, potrivit unui comunicat de presă.

 Industria auto, în scădere

CEE a scăzut în preferinţele investitorilor în 2013, pe fondul unei creşteri economice lente şi a condiţiilor economice instabile. Regiunea a atras cu 5% mai puţine proiecte de investiţii străine directe, în timp ce locurile de muncă generate au scăzut cu 4%.

Industria automobilelor, principalul motor de investiții, a scăzut, iar proiectele de  cercetare şi dezvoltare au crescut. Per total, proiectele de producţie s-au menţinut pe prima poziţie în regiune, cu 410 proiecte.

Investiţiile străine directe în Europa au atins cel mai înalt nivel anul trecut, cu 3.955 de proiecte, în creştere cu 4% faţă de cele 3.797 din 2012. Principalele pieţe în care investiţiile străine directe au înregistrat creşteri sunt Marea Britanie, Germania şi Franţa, în timp ce în pieţele din Spania şi Europa de Est s-au înregistrat scăderi.

Raportul îmbină o analiză a investiţiilor străine în Europa din ultimul an cu rezultatele unui sondaj efectuat pe un eşantion de 800 de directori la nivel internaţional privind evoluţia investiţiilor globale în următorii zece ani.

Totalul investiţiilor străine directe în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în Rusia, a scăzut cu 5%. Crearea de noi locuri de muncă s-a diminuat cu 4%, în mare parte, datorită deciziilor de reducere a activităţii din partea companiilor auto din Europa de Vest, ca urmare a crizei prelungite şi a reducerii nivelului de servicii externalizate.

SUA se menține ca principalul investitor din afara Europei, urmate de statele BRIC (Brazilia, Rusia, India, China).

Sondajul din 2014 include şi o analiză privind impactul celor cinci ani de criză şi de recesiune asupra investiţiilor străine directe în Europa.

Comparând situaţia din 2009-2013 cu cea din 2004-2008, Europa de Est, care a atras investiţii substanţiale în anii 2000, a fost marele perdant în urma crizei, cu o scădere de 12% a numărului de proiecte de investiţii, în timp ce Europa de Vest a înregistrat o creştere de 19%.

Dintre cele mai importante pieţe, Germania a fost desemnată câştigătoare, cu un număr de proiecte de investiţii atrase mai mult decât dublu comparativ cu anul trecut. Marea Britanie a înregistrat o creştere mai modestă a numărului de proiecte de investiţii, de 12%, în timp ce Franţa a stagnat.

Alţi ”câştigători” din rândul pieţelor mari au fost Spania, Olanda, Rusia şi Irlanda. Primii cinci ”perdanţi” au fost din rândul pieţelor est-europene – România, Ungaria şi Bulgaria, unde toate investiţiile s-au redus la jumătate în această perioadă.

 Sondaj optimist

Sfârşitul recesiunii în Europa a schimbat, de asemenea, perspectiva investitorilor internaţionali cu privire la intenţiile lor de a face investiţii în Europa. Conform sondajului, 54% dintre investitori au declarat că investiţiile vor creşte (39% în 2013), iar 12% au declarat că acestea vor scădea (23% în 2013). Investitorii din Asia au fost chiar mai optimişti, 60% spunând că sunt încrezători în viitor.

IT&C, sănătateabiotehnologia şi energia sunt evidenţiate de către investitori ca sectoare cheie care vor susţine creşterea economică europeană în următorul deceniu.

Investitorii au subliniat şi punctele vulnerabile ale economiei europene, care ar trebui îmbunătăţite pe termen lung: creşterea mobilităţii forţei de muncă şi dezvoltarea competenţelor, simplificarea procesului de reglementare şi o mai mare  integrare economică.

Raportul poate fi citit în întregime aici.

 V.B.

Ministerul Agriculturii s-a răzgândit. Pescarii au voie să socializeze și scapă și de mască

Ministerul Agriculturii a modificat Ordinul privind regulamentul de practicare a pescuitului recreativ în condiţii de siguranţă şi de limitare a efectelor pandemiei, fiind eliminate,...

Ce spun experții despre moartea în masă a albinelor

În Ucraina, doar o mică parte din familiile de albine mor din cauza otrăvirii cu produse pentru protecția plantelor, spune Elena Sirenko, doctor în...

În lipsa irigațiilor, jumătate din culturi au fost compromise de secetă. Cele mai afectate regiuni

Comisiile de evaluare au întocmit până în prezent procese verbale de constatare a pagubelor produse de secetă pe o suprafaţă de 1,3 milioane de...

Ce le-a transmis Eugen Orlando Teodorovici dușmanilor din politică

Fostul ministru al Finanțelor îi amenință pe "cei care NU îi vor binele", ca are ce spune. El a postat un mesaj video pe...

Numărul persoanelor care intră și ies din România s-a dublat în ultimele zile

Peste 46.000 de persoane au intrat și ieșit din țară în ultimele 24 de ore, anunță Poliția de Frontieră. În urmă cu câteva zile,...