18.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 18:55
No menu items!

România, pe locul 10 în Europa în privinţa locurilor de muncă nou create de investiţiile străine

spot_img

România, pe locul 10 în Europa în privinţa locurilor de muncă nou create de investiţiile străine

România este pe locul 10 în Europa şi pe locul 4 în Europa Centrală şi de Est (CEE) în ceea ce privește numărul locurilor de muncă atrase prin investiţiile străine realizate în ţară, în 2012, potrivit unui raport al companiei de consultanță Ernst&Young.

Astfel, România a atras anul trecut 7.114 locuri de muncă generate de investiţiile străine, cu 18,9% mai multe decât în 2011.

”CEE şi-a recăpătat forţa de atracţie pentru investiţiile străine în 2012, după doi ani dezamăgitori. Regiunea a atras cu 26% mai multe locuri de muncă, depăşind Europa de Vest. Companii din Europa şi din întreaga lume îşi extind tot mai mult capacităţile de producţie în Europa Centrală şi de Est. Renault, spre exemplu, mai produce doar un sfert din automobilele sale în Franţa, restul fiind produse în România, Maroc, Slovenia şi Turcia”, se afirmă într-un comunicat al companiei.

Atât România, cât şi întreaga regiune se bucură de avantajul unui capital uman capabil şi accesibil ca preţ, fiind mai competitivă în comparaţie cu Europa de Vest. Conform Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, salariile anuale în ţările din CEE rămân în medie la jumătate faţă de cele din Germania, Franţa şi Marea Britanie.

În CEE, Polonia este văzută de departe drept cea mai atractivă ţară pentru investiţii (37% din respondenţi), România având un indice de 6%.

Investiţiile care s-au concretizat în România reprezintă 7% din numărul total al proiectelor de investiţii din Europa, depăşind uşor percepţia investitorilor privind atractivitatea pieţei locale.

Nivelul investiţiilor străine directe (ISD) în Europa s-a menţinut în 2012 în pofida problemelor economice din Zona Euro.

Raportul anual ”Ernst & Young European Attractiveness Survey”, aflat la cea de-a unsprezecea ediţie, îmbină o analiză a investiţiilor internaţionale în Europa cu un sondaj efectuat în rândul a peste 800 de lideri în business din întreaga lume.

Europa râmâne cea mai importantă destinaţie pentru investiţii străine directe din punct de vedere al valorii, cu toate că aportul său în ISD globale a scăzut de la 28,6% în 2011, la 22,4% în 2012.

Marea Britanie se situează din nou pe primul loc în topul destinaţiilor pentru ISD, cu 697 de proiecte în 2012, în creştere cu 3%, iar Germania este pe locul al doilea, cu 624 proiecte –o creştere de 5%.

Europa Centrală şi de Est (CEE) a înregistrat o creştere a ISD în 2012, după doi ani dezamăgitori. Deşi numărul deciziilor de investiţii a scăzut cu 5% faţă de anul precedent, regiunea a asigurat cu 26% mai multe locuri de muncă din ISD.

Aceasta înseamnă că regiunea CEE, asigurând costuri competitive şi avantaje generate de buna poziţionare geografică, a devansat Europa de Vest, devenind regiunea cu cele mai multe locuri de muncă atrase din ISD din Europa – în principal datorită intensificării producţiei în regiune.

Vlad Bârleanu