România, pe lista țărilor care s-au angajat să primească de zece ori mai mulți refugiați decât anul trecut

Președintele SUA, Barack Obama, a anunțat marți la Organizația Națiunilor Unite (ONU) angajamentul a 50 de țări de a primi în anul următor 360.000 de refugiați, dublu în raport cu cifrele actuale, relatează AFP.

Pe de altă parte, Casa Albă a anunțat o creștere cu 4,5 miliarde de dolari în raport cu 2015 a contribuțiilor financiare ale acestor țări care s-au reunit la New York, în marja Adunării Generale a ONU.

În deschiderea unui summit al șefilor de stat organizat la initiativa Statelor Unite, Barack Obama a salutat în special rolul Germaniei și Canadei în fața crizei migratorii apărute pe fondul războiului care devastează Siria de peste cinci ani.

“Împreună, țările noastre vor dubla numărul de refugiați pe care îi vom primi la noi, ridicându-l la 360.000 în acest an”, a declarat liderul administrației de la Washington, fără a face precizări în privința angajamentelor altor state.

Potrivit oficialilor americani, șapte țări, printre care România, Portugalia, Cehia, Spania, Italia, Franța, Luxemburg au promis că vor primi cel puțin de 10 ori mai mulți refugiati decat în 2015, relatează AFP.

În prima jumătate a anului trecut, au fost înregistrate 744 cereri de azil în România din partea imigranților.

R.D.

NICIUN COMENTARIU