3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 21:42
No menu items!

România, patria Hepatitei C. Primul loc în Europa!

spot_img

Raportat la numărul de bolnavi de hepatita C, de 600.000, România ocupă primul loc. În ceea ce priveşte accesul la tratament, țara noastră se află pe unul din ultimele locuri, potrivit celui mai recent raport al Asociaţiei Europene a Pacienţilor cu Boli de Ficat.

În primele şase luni ale anului, în România au fost descoperite 2.300 de noi cazuri de hepatita C. Această situaţie a ieşit la iveală datorită unei vaste campanii de depistare: “Hepatita C nu doare. Doar ucide”.

În cadrul campaniei, 50 de mii de teste au fost puse la dispoziţia oamenilor, prin intermediul Institutului de boli infecţionase “Matei Balş” şi a Asociaţiei Pacienţilor cu Boli Cronice.

Preşedintele Asociaţiei, Cezar Irimia, atrage atenţia asupra gravităţii bolii. “Le recomandăm tuturor celor care au primit un rezultat pozitiv în urma testării să se adreseze imediat medicului specialist pentru a preveni consecinţele grave ale bolii.

“Având în vedere că hepatitele virale cronice au un impact deosebit asupra stării de sănătate a populaţiei, în special pe termen mediu şi lung, din cauza consecinţelor pe care le au dacă rămân netratate, ciroza hepatică şi cancerul hepatic”, avertizează Cezar Irimia.

Ștefan Tănăsescu