1.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 4:53
No menu items!

România nu deține statistici privind infracțiunile motivate de ură

spot_img

statistici

Agenţia pentru drepturi fundamentale a Uniunii Europene (ADF, cu sediul la Viena) susține într-un raport publicat marţi că România nu deţine statistici cu referire la crimele provocate de intoleranţa pe motive de rasă, religie sau sex.

Jumătate din cele 27 de state UE dețin registre incomplete privind crimele comise din intoleranţă, încâlcând astfel Convenţia europeană a drepturilor omului.

În cadrul unui studiu despre practicile de colectare a datelor în UE, agenţia europeană a constatat că 13 state au pus la dispoziție “statistici limitate” asupra crimelor provocate de ura faţă de rasă, religie sau sex. Printre aceste țări se regăsesc Bulgaria, Ungaria, Grecia, Spania, Portugalia, Irlanda, Italia şi Slovenia. România se detașează prin lipsa totală a statisticilor despre acest tip de infracțiuni.

La polul opus, Marea Britanie, Finlanda, Suedia şi Olanda dețin registre complete privind  crimele comise din intoleranţă şi publică toate informaţiile. Registrele din Franţa, Germania, Austria şi Belgia sunt considerate bune, dar incomplete.

Statelor europene le-a fost recomandat să se asigure că acele crime provocate de ură sunt definite clar în legislaţiile lor, iar Comisiei Europene să adopte noi măsuri legislative de natură a constrânge statele membre să alcătuiască statistici exacte cu referire la infracțiunile motivate de rasism şi de prejudecăţi, cu intenția de a atrage atenția asupra acestei probleme.