11.5 C
București
marți, 2 martie 2021 - 16:23

România, în indicele de referință de la Barclays

Banca britanică Barclays a modificat indicii de referinţă privind instrumentele cu venit fix şi a inclus România în indicele de referinţă Barclays al obligaţiunilor suverane emise pe pieţele emergente în monedă locală (EM Local Currency Government Index) începând cu data de 31 martie 2013.

România va fi a 20-a ţară inclusă în acest Indice ca urmare a îndeplinirii criteriilor de incluziune, precum şi a cerinţei privind dimensiunea minimă a pieţei – indicele datoriei eligibile (outstanding) 5 miliarde dolari, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP) remis miercuri AGERPRES.

”Aceste decizii au fost luate ca urmare a evaluării evoluţiei instrumentelor cu venit fix, precum şi a dorinţei oferirii unui portofoliu divers pentru investitorii globali care utilizează indicii Barclays ca referinţă de portfoliu şi pentru determinarea profitului de piaţă”, se spune în comunicat.

Barclays EM Local Currency Government Index oferă o imagine amplă asupra performanţelor datoriei guvernamentale cu rată fixă a pieţelor emergente în moneda locală.

Includerea României în baza de date pentru calculul Indicelui de referinţă Barclays privind obligaţiunile emise pe pieţele emergente în moneda locală se va face printr-un număr de 11 obligaţiuni, cu valoare emisă de 11,5 miliarde dolari, reprezentând 0,7% din valoarea emisiunilor integrate de Indicele Barclays.

Introducerea instrumentelor emise de România în acest indice va oferi ţării noastre o mai bună vizibilitate pe pieţele internaţionale de capital, ceea ce va atrage lărgirea bazei de investitori, creşterea lichidităţii şi beneficiul unei mai mari transparenţe în privinţa formării preţurilor pentru instrumentele de datorie suverană.