17.1 C
București
vineri, 7 octombrie 2022 - 11:23
No menu items!

România expulzează, ca persoane non grata, 10 reprezentanți ai Ambasadei Federației Ruse

spot_img

MAE a informat, marți, că zece 10 reprezentanți ai Ambasadei Federației Ruse în România au fost declarați personae non gratae în țara noastră. Așadar, nu e vorba despre acțiuni de spionaj, așa cum au fost expulzările din alte 17 state europene de până acum.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”, conform unui comunicat de presă.

MAE mai precizează că tot marți, ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin a fost convocat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, pentru a i se comunica această decizie. Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei, se mai arată în comunicarea ministerului.

Bogdan Aurescu a fost întrebat tot în cursul zilei de marți când va expulza România cetățeni ruși, având în vedere că 17 state din Europa au luat aceste măsuri, privind zeci de diplomați și ofițeri ruși aflați pe teritoriile lor, iar țara noastră, nu. Ministrul de Externe a preferat să spună că o astfel de decizie va fi comunicată atunci când va fi luată.

M. Nedelcu