7.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 10:32
No menu items!

„România educată” a lui Klaus Iohannis ne întoarce în anii ’90. Examen de intrare la liceu, examen la facultate, BAC la aceleași materii, indiferent de profil

spot_img

Marile noutăți ale proiectului „România educată”, la care ține atît de mult președintele Klaus Iohannis, sunt, de fapt, o întoarcere în timp, în vremurile în care dădeai examen să intri la un anume liceu, și chiar dacă aveai o medie bună, dar nu intrai pe locurile scoase, ajungeai la un liceu industrial (tehnologic acum). Practic, sistemul anulează zecile de opțiuni pe care le au acum elevii care susțin examenul de Capacitate și care pot bifa, în funcție de medie, peste 100 de licee la care pot intra, în ordinea notelor.

Una dintre modificările în sistemul de educație preuniversitar prevăzute de proiectul ”România educată” discutat luni la Cotroceni de președintele Iohannis cu liderii coaliției este că liceele vor putea să își organizeze examene de admitere dacă cererea depășește oferta, înainte de examenele Evaluării naționale. Abia pe locurile neocupate, dacă mai sunt, vor putea veni copiii repartizați în ordinea mediilor de la evaluarea națională.

Practic, orice liceu își poate organiza propriul examen cu propriile subiecte, iar cei care nu intră, sau care poate, pică cu o medie mare (cum se întâmplă acum la liceele de top, unde se intră cu 9.90, 9.80, etc.) vor ajunge să fie repartizați pe locurile neocupate de la liceele din coada clasamentului. Adică un copil de 14 ani, care poate ia media 9.30 la Evaluarea națională și nu a intrat la „Lazăr” sau la „Vianu”, poate fi repartizat la un liceu „de cartier”, alături de copii care au avut medii mult mai mici. Iar soluția pe care guvernanții vor să o implementeze aici este că după o asemenea repartizare, copiii să se poată muta de la un liceu la altul. 

„Odată cu implementarea acestui sistem, elevii vor putea să aleagă ce tip de liceu urmează, dar vor putea mai facil sa se reorienteze in timpul ciclului educational. Este ca un sistem de vase comunicante, elevii se vor putea muta între licee, va exista flexibilitate pentru copii”, a declarat Dan Barna.

Ce nu știu guvernanții este că de fapt, ei îi fac, astfel, un fel de „mici Dumnezei” pe directorii de licee, care vor decide, practic, ce elevi vor primi. 

O altă modificare privește profilurile liceelor și examenul de bacalaureat. Vor fi trei rute educaționale la liceu – vocațional, teoretic și profesional – iar BAC-ul va fi același, indiferent de profilul urmat. Examenul de BAC va consta într-un test gen PISA, axat pe competențe, iar elevii care au urmat un liceu tehnologic vor avea posibilitatea ca după 3 ani de studiu, să își ia diploma în specialitatea respectivă.

Șefii coaliției de guvernare au mai declarat după întâlnirea de la Cotroceni că după dezbaterile publice pe marginea proiectului, măsurile vor fi transpuse într-un memorandum ce va fi adoptat de Guvern, cu perioadă de implementare de aproximativ 2 ani.

M. Nedelcu