21.1 C
București
vineri, 30 septembrie 2022 - 23:13
No menu items!

„România educată” a lui Iohannis, lăsată pe ultimul loc în PNRR

spot_img

Premierul Florin Cîțu a prezintat, miercuri, în fața plenului reunit al Parlamentului, detaliile Planului Naţional de Redresare și Reziliență (PNRR). Planul prevede o alocare maximală de 29,2 miliarde euro din fonduri europene (granturi nerambursabile și împrumuturi) pentru proiecte guvernamentale. La coada listei de proiecte, Florin Cîțu a lăsat tocmai proiectul lui Klaus Iohannis, „România educată”.

„Unde se duc acești bani? Managementul apei – circa 2 miliarde euro. Împăduriri – 1,3 miliarde euro. Managementul deșeurilor 1,1 miliarde euro. Transport – 7,6 miliarde euro. Energie regenerabilă – rețele de gaze și hidrogen – 1,6 miliarde de euro. Cloud guvernamental, digitalizarea administrației publice – 2 miliarde de euro. Fondul local pentru tranziție verde și digitală – 2,1 miliarde euro. Fondul pentru spitale – 2,4 miliarde euro, da, vom face spitale noi. România Educată – 3,6 miliarde euro. Așa se distribuie banii în acest proiect”, a declarat premirul Florin Cîțu.

În urmă cu câteva săptămâni, când discuțiile pentru proiectele PNRR cu oficialii europeni se împotmoliseră, pentru că se tăiau bani de la diferite proiecte, politicienii români au anunțat că proiectul România Educată din PNRR a pierdut 1 miliard de euro, adică un sfert din totalul fondurilor pentru educație. Cele mai mari tăieri au fost făcute de la universități, aproximativ 70% din fondurile alocate inițial, apoi de la învățământul profesional dual, care a rămas cu 50% din fonduri.

Reformele din educație propuse Comisiei Europene de România prin PNRR erau sub egida proiectului prezidențial “România Educată” și au fost anunțate de președintele Klaus Iohannis ca fiind agreate de către experții Comisiei Europene, în faza de negociere.

E. Stan