România, după Papua Noua Guinee în clasamentul libertăţii presei. Ţara noastră a coborât în topul mondial

 ziare

România a coborât trei locuri, de pe 42 pe 45, în clasamentul mondial privind respectarea libertăţii presei realizat anual de organizaţia franceză Reporters sans Frontières (RSF). Țara noastră se  situează în acest top după Papua Noua Guinee, dar înainte de SUA.

Republica Moldova s-a situat pe locul 56, în coborâre cu un loc faţă de anul precedent, potrivit site-ului rsf.org.

Clasamentul, care cuprinde 180 de ţări, cu una mai mult faţă de anul trecut, situează pe primul loc Finlanda, urmată în top de Olanda, Norvegia, Luxemburg, Andorra, Liechtenstein, Denemarca, Islanda, Noua Zelandă şi Suedia.

De asemenea, Republica Cehă se află pe locul 13, Germania, pe 14, Polonia, pe 19, Slovacia, pe 20, Lituania, pe 32, Marea Britanie, pe 33, Slovenia, pe 34, Spania, pe 35, Serbia, pe 54, Croaţia, pe 65, Israel, pe 96, Grecia, pe 99, Rusia, pe 148, Turcia, pe 154, China, pe 175.

Pe ultimele locuri în acest top se află Turkmenistan (178), Coreea de Nord (179) şi Eritreea, un stat din nord-estul Africii (pe locul 180)

Libertatea presei a cunoscut un declin în numeroase ţări, precum Statele Unite ale Americii, Republica Central Africană şi Guatemala, însă a cunoscut îmbunătăţiri în Ecuador, Bolivia şi Africa de Sud, informează un comunicat remis de RSF cu prilejul lansării acestui clasament

Potrivit reprezentanților RSF, libertatea presei a scăzut în ţări marcate de conflicte, precum Republica Central Africană, Mali şi Siria, dar şi în democraţii cu tradiţie, care “interpretează în mod abuziv conceptul de securitate naţională”, precum SUA.

Clasamentul are la bază mai multe criterii, precum nivelul abuzurilor, asigurarea pluralismului, independenţa media, mediul şi autocenzura, legislaţia, transparenţa şi infrastructura, a spus secretarul general al RSF, Christophe Deloire.

Reporters sans Frontières (RSF) este o organizaţie nonguvernamentală, activă de 28 de ani, care militează pentru libertatea presei şi pentru libertatea de exprimare în întreaga lume.

D.M.

NICIUN COMENTARIU