4.8 C
București
joi, 22 februarie 2024 - 7:16
No menu items!

România, creștere economică mai mare ca a Poloniei

spot_img

România ar putea înregistra în 2013 o creştere economică mai mare decât cea a Poloniei, singurul stat UE care nu a intrat în recesiune în timpul crizei, potrivit prognozelor Fondului Monetar Internaţional. Ar fi o premieră în ultimii cinci ani.

Fondul a menţinut pentru România estimările de 0,9% pentru anul în curs şi 2,5% pentru anul următor, anunţate de misiunea aflată la Bucureşti la mijlocul lunii august pentru a şasea evaluare din cadrul acordului preventiv în derulare cu autorităţile române.

FMI se aşteaptă ca economia Poloniei să urce cu 2,4% în acest an şi cu 2,1% anul următor, se arată în raportul Perspective Economice Globale 2012.

România a înregistrat ultima creştere mai mare decât Polonia în 2008, anul de degradare a situației financiare mondiale. Atunci,  economia României a crescut cu 7,3%, faţă de 5,1% în cazul polonezilor.

Pentru România au urmat doi ani de contracţie, 6,6% în 2009 şi 1,6% în 2010, timp în care Polonia s-a menţinut pe creştere, cu 1,6%, respectiv 3,9%. Anul trecut, când România a avut un avans economic de 2,5%, Polonia a crescut cu 4,3%.

Faptul că România ar putea depăşi Polonia se datorează în mare măsură încetinirii economiei poloneze. FMI a revizuit drastic estimarea de creştere economică pentru cea mai mare ţară din estul UE. În raportul din aprilie, Fondul estima o majorare a PIB de 3,2% pentru Polonia şi 3% pentru România. Și-a revizuit prognozele la 2,1% pentru Polonia şi 2,5% pentru România.

Conform documentului, economia în zona euro va scădea cu 0,4% în 2012. Se preconizează că PIB-ul regiunii va îngheța, în prima jumătate de an, la nivelul din 2012, iar în a doua va crește cu un procent.

În acest an, nucleul dur al economiilor din zona euro va înregistra o creștere însă nesemnificativă în vreme ce periferia zonei euro vor înregistra contracții pronunțate în acest an, provocate de înăsprirea politicilor financiare și fiscale și vor începe să-și revină doar în 2013.

În regiunea central și est-europeană creșterea pe 2012 este prognozată la 2% iar în 2013 de 2,6%.(S.S.)