10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 2:44
No menu items!

România, condamnată la CEDO pentru dosarul Revoluției, cu 832.000 de euro

spot_img

România a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru nesoluţionarea „dosarului Revoluţiei”, daunele pe care trebuie să le plătească fiind de 832.500 euro, către 81 de persoane

CEDO

CEDO a dat o decizie privind plângerile înaintate de 81 de reclamanţi, victime sau titulari de drepturi ai victimelor represiunii armate a manifestaţiilor contra regimului comunist, care au început pe 21 decembrie 1989 la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară. Ei s-au plâns că autorităţile nu au realizat o anchetă eficientă privind moartea a sute de persoane şi tratamentul la care au fost supuşi în timpul manifestaţiilor.

CEDO a considerat că au fost încălcate articolele 2 şi 3 din Convenţia europeană a drepturilor omului, privind dreptul la viaţă şi respectiv interzicerea torturii, invocate de reclamanţi. Curtea a decis să acorde câte 15.000 de euro fiecărui reclamant în cazul căruia a constatat încălcarea dreptului la viaţă, fiind vorba de 30 dintre petenţi, şi câte 7.500 de euro celor în cazul cărora s-a aplicat articolul 3 din Convenţie (ceilalţi 51). Astfel, suma pe care statul român trebuie să o plătească celor 81 de reclamanţi este de 832.500 de euro, la care se adaugă 1.500 de euro cheltuieli de judecată.

Guvernul român a arătat că „dosarul Revoluţiei” este un caz complex, iar durata anchetei poate fi explicată prin dificultatea de a stabili faptele. Judecătorii CEDO a fost de acord cu Guvernul privind complexitatea cazului, însă au considerat că acest aspect nu justifică o întindere atât de mare a investigaţiilor. Dimpotrivă, importanţa acestui dosar pentru societatea românească ar fi trebuit să motiveze autorităţile române să se ocupe de el cu celeritate, dat fiind că trecerea timpului este de natură să dăuneze anchetei, dar şi să compromită definitiv şansele sale de a fi dusă la bun sfârşit, se arată în decizia Curţii.

Sofia Marinescu