11.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 13:07
No menu items!

România cere bani de la UE pentru refugiații din Ucraina

spot_img

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri, că se are în vedere activarea mecanismelor de finanţare ale Uniunii Europene, atât pe fondurile care sunt prevăzute pe migraţie, cât şi cele prevăzute pentru protecţie civilă. 

Premierul a declarat, în şedinţa de Guvern, că din totalul de 118.461 refugiaţi din Ucraina care au ajuns în România, au rămas în ţară 46.435 de persoane, aproximativ 39% , 1.070 cetăţeni au solicitat azil, iar dintre aceştia 476 au rămas în centrele de azil din ţara noastră.

Din cifra totală de cetăţeni ucraineni care au decis să rămână în România, aproximativ 18.000 sunt minori. 

Nicolae Ciucă a declarat că Guvernul a căutat şi a identificat soluţii care se vor concretiza în măsuri pentru a putea acorda atenţia cuvenită cetățenilor ucraineni. 

”Este foarte important ca activitatea care se desfăşoară la nivelul Guvernului să poată fi coordonată cu activitatea desfăşurată la nivelul autorităţilor locale”, a mai spus Nicolae Ciucă, precizând că, împreună cu MAE, se află în legătură permanentă cu Ambasada Ucrainei la Bucureşti, pentru a putea avea datele legate de trasabilitatea şi prezenţa pe teritoriul României a cetăţenilor ucraineni. 

Premierul a afirmat că a discutat despre activarea mecanismelor de finanţare ale Uniunii Europene, atât pe fondurile care sunt prevăzute pe migraţie cât şi cele prevăzute pentru protecţie civilă. 

„În cadrul ședinței cu miniștrii au căutat și identificat soluții care se vor concretiza în măsuri. Am discutat demersurile pe care le facem pentru a putea să activăm mecanismele de finanțare ale UE, atât pentru fondurile care sunt prevăzute pentru migrație, cât și fondurile prevăzute pentru protecție civilă. Demersurile au fost inițiate deja la nivelul MAI și la nivelul SGG prin ANRSPS”, a  precizat șeful Executivului.

                                                                                                                Adina Silav