8 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 7:54

România, cea mai mare creștere a prețului gazelor din UE

spot_img

Tarifele pentru consumatorii casnici autohtoni au crescut cu 10% în a doua jumătate a anului 2013, potrivit biroului european de statistică

Prețul la gazelle naturale crește cu 5%, pentru consumatorii non casnici

Eurostat arată că România a înregistrat cea mai mare creștere a prețului gazelor din UE, în ultimele șase luni ale anului trecut, în timp ce tarifele din Ungaria au scăzut cel mai mult, cu 15%. Raportat la puterea de cumpărare, prețul gazelor din România a fost printre cele mai mici din Uniune.

”Între a doua jumătate a anului 2012 și a doua jumătate a lui 2013, cele mai mari creșteri ale prețului gazelor la consumatorii casnici, în moneda locală, s-au înregistrat în România (+10%), Portugalia (+9%) și Marea Britanie (+8%), iar cele mai mari scăderi – în Ungaria (-15%), Grecia (-13%), Polonia (-10%), Belgia, Cehia, Letonia și Slovenia (toate cu câte -9%)”, se arată într-un comunicat al Eurostat.

Exprimate în euro, prețurile medii ale gazelor pentru consumatorii casnici, în a doua jumătate a anului 2013, au fost cele mai mici în România (3,1 euro pe 100 kWh), Ungaria (4,2 euro), Croația (4,7 euro) și Estonia (4,8 euro), iar cele mai mari – în Suedia (12,2 euro), Danemarca (11,1 euro), Italia (9,5 euro) și Portugalia (9,3 euro). Prețul mediu al gazelor a fost de 7,1 euro în UE.

Biroul european de statistică mai arată că, raportat la puterea de cumpărare, cele mai mici tarife s-au înregistrat în Luxemburg, Letonia, Marea Britanie, Belgia și România, iar cele mari – în Bulgaria, Portugalia, Grecia, Lituania și Spania.

C.C.