9.6 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 20:50

România are o rată a mortalității COVID de 4 ori mai mare decât în UE. Harta neagră a „Valului 2”

spot_img

De la 1 septembrie până la 14 octombrie, în România au murit 1.957 de oameni cu COVID-19, ceea ce ne plasează pe locul 3 la numărul efectiv de decese, după Spania, cu 3.769 şi Franţa, cu 2.212 decese. Dar acestea au populaţii de 2-3 ori mai mari şi raportează, în aceeaşi perioadă, de 5 ori mai multe cazuri decât noi, arată o analiză a datelor OMS realizată de jurnalistul Lucian Davidescu, pentru România Curatăm scrie Libertatea.

Perioada 1 septembrie- 14 octombrie a fost aleasă pentru analiză, ca reper aproximativ pentru valul 2.  Cifrele sunt extrase și prelucrate (varianta excel aici) pe baza datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății pentru perioada 1 septembrie – 14 octombrie 2020.

La fel de prost stăm însă şi potrivit ratei fatalităţii: numărul de decese din numărul total de cazuri diagnosticate. Dacă media UE în această perioadă este de 0,7%, în România fatalitatea ajunge la 2,7%, indicator la care ne depăşeşte doar Bulgaria: 3,2. 

Diferenţa este însă că bulgarii au mult mai puţine cazuri confirmate, fie pentru că au ţinut infecţia mai bine sub control, fie pentru că testează la rândul lor insuficient.

Există un decalaj între raportarea primului test pozitiv și deces, care poate varia de la o țară la alta. Acest interval mediu nu este furnizat nicăieri,iar plaja de variație este mare – poate fi o săptămână-două sau chiar mai mult dar poate coborî la o zi-două, sau, în unele cazuri, infecția este confirmată abia odată cu decesul sau chiar după. Procedura de stabilire a cauzei decesului diferă de la o țară la alta, astfel că datele nu sunt mereu compatibile. Mortalitatea, în schimb, este calculată prin raportarea numărului de decese la un milion de locuitori.