17.1 C
București
vineri, 7 octombrie 2022 - 12:10
No menu items!

România are CEL MAI MIC consum de energie din UE. Directivele de la Bruxelles, greu de aplicat

spot_img

România este cel mai mic consumator de energie din întreaga Europă, cu un consum de doar 2,7 MWh pe cap de locuitor, la nivelul anului 2020, arată datele UE citate de Ziarul Financiar. Așadar, propunerea Comisiei Europene de a scădea şi mai mult consumul, devine aproape imposibil de aplicat la noi în țară.

Dacă în Germania se consuma, la nivelul anului 2020, 6,4 MWh pe locuitor, în Norvegia consumul fiind de peste 10 ori mai mare ca în România, de 23,3 MWh pe cap de locuitor, ață de numai 2,7 MWh în România. Dar cel mai mare consum s-a înregistrat în Islanda, de 51 MWh pe persoană.

Specialiștii consultați de sursa citată susțin că dacă în anii ’90, cel mai mare procent de energie consumată, de 95% din România, era în plan induistrial, acum nu mai este cazul, deoarece multe dintre marile fabrici și combinate au dispărut. Consumul casnic, chiar dacă s-a mărit cu ajutorul aparatelor de uz pe care le folosesc românii acum, nu este atât de ridicat, nici măcar în zona urbană.

„Problema la noi este că nici măcar nu avem datele. Noi nu ştim cum se consumă energia în România. Avem acelaşi mod de producţie, cu unităţi foarte mari, apropiate de vechile foste unităţi industriale, în timp ce consumul nostru s-a mutat în zona urbană“, a declarat specialistul Otilia Nuţu, pentru ZF.

Comisia Europeană a propus, în urmă cu câteva zile, obligația de a reduce consumul de energie electrică cu cel puțin 5% în timpul orelor de vârf selectate, iar statele membre UE să urmărească reducerea cererii globale de energie electrică cu cel puțin 10% până la 31 martie 2023.

Emanuel Stan