36 C
București
duminică, 14 iulie 2024 - 13:19
No menu items!

România ar putea fi zguduită în 2012 de un cutremur foarte mare

spot_img

România ar putea fi zguduită de un cutremur cu o magnitudine foarte ridicată. Seismul s-ar putea produce chiar și anul acesta. Directorul știintific al Institutului Național de Fizica Pământului, Mircea Radulian, a declarat pentru rtv.net că „trebuie să fim pregătiți tot timpul” pentru un asemenea seism, pentru că zona Vrancea este destul de activă.

Seismul ce ar putea lovi țara noastră va avea cel mai probabil magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter ar transforma mare parte a Bucureștiului într-o ruină.

Mircea Raduliansusține că este posibil să ne confruntăm oricând cu un cutremur mare, dar că anul 2012 nu reprezintă nimic special din acest punct de vedere. „E posibil să vină un cutremur mare în 2012. Nu neg, dar anul 2012 nu are nimic deosebit. S-ar putea la fel de bine să nu vină, însă noi ar trebui să fim pregătiți tot timpul. Oricând putem avea un cutremur, și peste două minute. Cert este că zona Vrancea este o zonă seismică activă şi încărcată tectonic, iar acest lucru nu putem să îl neglijăm”, a spus Radulian pentru RTV.

Directorul INFP a precizat că un sistem precum cel din Vrancea, pe măsura ce se încarcă, atinge un prag critic, înainte ca elementele de rezistenţă să cedeze. „Forțele acumulate devin foarte mari și pot rezista mai mult timp fără să cedeze. Când se ajunge în starea critică, zonele de rezistenţă sunt gata să se prăbuşească şi să ducă la declanşarea ruperii majore. Este însă imposibil să spui când se atinge acest prag critic. Zona Vrancea este permanent activă, ceea ce este un indiciu că ea este în continuare încarcată tectonic”, a mai spus Radulian.

 

FOTO rtv.net