4.6 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 3:01

România ar putea fi lovită de vortexul polar. Meteorologii anunţă o iarnă extrem de grea

spot_img

Specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteoorlogie susţin că lună octombrie care se închieie în câteva zile a fost cea mai călduroasă din ultimii 53 de ani. 

Meteorologii au însă, un avertisment serios. Temperaturile ridicate favorizează aducerea vortexului polar înspre regiunile sudice.

“Luna octombrie, de la început şi până în prezent, înregistrează o abatere termică pozitivă de 2.3 grade faţă de normalul climatologic al unei luni octombrie în ţara noastră, situându-se, într-adevăr, pe locul 2, după luna octombrie a anului 1966 , cu o abatere termică pozitiva de 3.8 grade. Pe parcursul acestei săptămâni rămânem pe o vreme în general frumoasă, chiar deosebit de caldă”, a explicat Florinela Georgescu, director executiv la ANM. 

Directorul ANM avertizează că acest lucru determină aducerea aerului foarte rece, iar din acest moment, românii ar trebui să se aştepte ca zilele următoare să vină cu frig şi ninsoare. 

“Masele de aer cald pot uneori avansa foarte mult spre poli de unde pot să împingă aerul foarte rece mult inspre regiunile sudice. Aceste oscillaţii aduc acel vortex polar de care vorbim cu toţii în fiecare iarnă. Vorbim despre aerul foarte rece care este favorizat să avanseze mult înspre regiunile sudice ale continentelor. Este posibil oricând de acum să avem episoade cu ninsoare, dar episoade care să nu însemne neapărat venirea şi aşternerea definitivă a iernii la noi în ţară. Mai putem avea şi perioade cu vreme bună”, a mai precizat Florinela Georgescu.