16.3 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 4:12
No menu items!

România a trecut la ora oficială de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică

spot_img

ora-de-vara

România a trecut pe 30 martie, ultima duminică a lunii, la ora oficială de vară, ora Europei Orientale, ora 3,00 devenind ora 4,00, această duminică, care va avea 23 de ore, fiind cea mai scurtă zi din an.

După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (numit impropriu şi GMT) va fi de trei ore. În restul anului, diferența orară față de ora meridianului Greenwich (GMT) este de două ore.

Prin această trecere, orarul de vară din România este corelat cu cel practicat în țările membre ale Uniunii Europene și se aplică pentru perioada cuprinsă între ultima duminică a lunii martie și ultima duminică a lunii octombrie (în 2014 — 26 octombrie).

Pe perioada lunilor de vară, când soarele răsare la ora 4.30 şi apune la ora 20.00, s-a recurs la această convenţie, aplicată în România din anul 1979, pentru folosirea optimă a luminii naturale şi reducerea iluminatului artificial.

Pe continentul european, schimbarea se face în toate țările, cu excepția Islandei, Belarusului și Rusiei, însă nu este simultană în toate țările, din cauza diferenței de fus orar.

C.A.