12.3 C
București
duminică, 25 februarie 2024 - 7:14
No menu items!

România – a patra creştere anuală a preţurilor la producător din UE

spot_img

romania, crestere preturi producator

În luna august a anului curent, România a înregistrat o creştere a preţurilor producţiei industriale de 6,3% faţă de aceeaşi lună a anului precedent, situându-se astfel pe locul patru în Uniunea Europeană (UE) după acest indicator. Situația este cu totul alta dacă ne raportăm la ansamblul blocului comunitar, preţurile producţiei având un avans anual de 2,7%.

Creșteri substanțiale a preţurilor producţiei industriale față de luna august a anului precedent au fost notate în Cipru (6,7%), în Grecia (6,8%), cea mai mare creștere înregistrând-o Bulgaria (7,1%). Suedia este singura țară care a marcat o scădere a preţurilor producţiei industriale (-0,5%).

Fața de luna august a anului 2011, aceeașilună a anului 2012 a marcat o creștere a preţurile producţiei industriale de 2,7% atât în zona euro, cât şi pe ansamblul blocului comunitar.

Spre deosebire de luna iulie 2012, preţurile producţiei industriale au crescut cu 0,9% în zona euro și cu 1% la nivelul blocului comunitar.

Preţurile producţiei industriale au crescut în luna august în România cu 1,4% faţă de luna iulie.

Danemarca (2,9%) și Marea Britanie (1,8%) au marcat creşteri importante, în timp ce în Slovenia (0,1%) şi Letonia (0,3%) au fost cele mai mici.