19.2 C
București
joi, 7 iulie 2022 - 10:01
No menu items!

România a împrumutat 110 milioane de euro de la BEI pentru agricultură

spot_img

seceta

România a împrumutat 110 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI), pentru cofinanțarea proiectelor din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), implementat de Ministerul Agriculturii. Creditul trebuie rambursat în 15 ani, cu 5 ani perioadă de grație.

”Împrumutul contractat de la BEI va contribui semnificativ la reducerea presiunilor pe bugetul de stat pentru asigurarea cofinanţarii măsurilor din PNDR pentru perioada  iulie 2013 – decembrie 2015 şi la creşterea gradului de absorbţie în cadrul acestui program, prin acoperirea unei porţiuni importante din contribuţia naţională pentru schemele selectate”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor Publice.

Astfel, vor fi eligibile la finanţare elementele componente ale unui număr de 9 măsuri selectate în cadrul Axelor 1, 2 şi 3, precum şi Axa 5 Asistenţa Tehnică din PNDR, pentru plăţi efectuate în intervalul iulie 2013-decembrie 2015.

”Împrumutul în valoare de 110 milioane de euro reprezintă o sursă avantajoasă de finanţare a deficitului bugetului de stat pe termen lung, cu o maturitate de până la 15 ani, cu până la 5 ani graţie şi la costuri reduse, BEI fiind instituţie financiară a Uniunii Europene cu rating AAA”, a mai precizat MFP.

Contractul de finanțare a fost semnat în 24 decembrie, la sediul Ministerului Finanţelor Publice, de către Daniel Chiţoiu, viceprim-ministru, ministrul finanţelor publice şi Liviu Voinea, ministru delegat pentru buget.

Din partea BEI, Contractul de finanţare a fost semnat de Flavio Schiavo Campo de Gregorio, Şeful biroului BEI din România, şi Stella Renita, consilier juridic.

C.C.