1.6 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 10:31
No menu items!

România, a doua țară UE care va produce mai multă energie decât va consuma

spot_img

Peste cinci ani am putea intra în cercul exclusivist al statelor europene care generează mai multă energie decât consumă

Transelectrica schimbă din nou doi membri ai Directoratului, la doar șase luni de la numire

România va produce mai multă energie decât va consuma în anul 2019 și va fi a doua țară din UE, după Danemarca, care va atinge această performanță, a declarat, vineri, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, prezent la o conferință pe teme energetice.

”Avem un potențial real ca în a doua jumătate a anului 2019 să producem mai multă energie electrică și gaze naturale decât vom consuma, presupunând că, la acel moment, consumul va fi același. Vom continua să importăm țiței, însă exportul de energie electrică și cel de gaze va fi mai mare decât importul de țiței”, a spus Nicolescu.

Potrivit acestuia, în acel moment România va intra, alături de Danemarca, în cercul exclusivist al statelor europene care produc mai multă energie decât consumă.

”În acel moment, vom intra alături de Danemarca în rândul celor care produc mai multă energie decât consumă. Acum, România este a treia țară din UE ca independență energetică, iar Danemarca este singura care produce mai multă energie decât consumă”, a susținut ministrul delegat pentru Energie.

În ceea ce privește energia regenerabilă, Nicolescu a mai spus că România a făcut progrese prea mari într-un timp prea scurt, prin urmare în perioada următoare va avea o abordare prudentă în ceea ce privește dezvoltarea acestui sector.

El a mai afirmat că, în prezent, 25 de specialiști din mai multe instituții de stat lucrează la realizarea noii strategii energetice a României pentru perioada 2014-2020 și să un prim draft al documentului ar putea fi publicat în octombrie spre dezbatere publică.

Nicolescu a adăugat că și-ar dori ca statul să joace un rol mai important în companiile unde este acționar minoritar.

În draftul noii strategii energetice a României se arată că, în perioada 2014-2024, România ar trebui să încurajeze dezvoltarea prudentă a energiilor regenerabile, cu un accent pe biomasă, ţinând cont că investiţiile în eolian şi fotovoltaic s-au dezvoltat mult prea rapid şi într-o manieră nesustenabilă în ultimii ani.

C.C.