14.9 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 2:19

România, a cincea creștere a producției industriale din UE în luna martie

spot_img

România, a cincea creștere a producției industriale din UE în luna martie

România a înregistrat, în luna martie a acestui an față de aceeași lună a anului trecut, a cincea creștere a producției industriale din UE, de 5,4%, după Olanda, Lituania, Estonia și Malta, arată datele biroului european de statistică, Eurostat.

”În martie 2013 față de martie 2012, producția bunurilor intermediare a scăzut cu 4,6% în zona euro și cu 4% în UE. Bunurile de capital au scăzut cu 3,1%, respectiv cu 2,1%. Bunurile de uz curent au scăzut cu 3,1% în zona euro și cu 1,8% în UE. Bunurile de folosință îndelungată au scăzut cu 2,2%, respectiv cu 0,7%. Producția de energie a crescut cu 9,2% în zona euro și cu 6,7% în UE”, arată Eurostat.

În rândul statelor membre UE, producția industrială a scăzut în unsprezece, a crescut în alte unsprezece și a rămas stabilă în Marea Britanie. Față de luna martie a anului trecut, cele mai mari scăderi ale producției industriale au fost în Luxemburg  (-7%), Italia (-5,2%), Irlanda (-4%) și Bulgaria (-3,6%).

La polul opus, cele mai mari creșteri ale producției industriale au fost în Olanda (11%), Lituania (8,4%), Estonia (7,1%) și Malta (6%).  România a avut a cincea creștere a producției industriale din UE față de luna martie 2012.

În martie 2013 față de luna anterioară, producția industrială a crescut în șaisprezece state și a scăzut în șapte. Cele mai mari creșteri au fost în Portugalia (5,3%), Olanda (4,5%), Luxemburg (4%) și Estonia și Malta (ambele cu 3,9%). Cele mai mari scăderi ale producției industriale au fost în Slovenia (-2,9%), Bulgaria (-2,3%) și Irlanda (-2,2%).

România a înregistrat, în luna martie a acestui an față de luna februarie, o creștere a producției industriale de 0,3%, printre cele mai mici avansuri din UE.

Cosmina Croitoru