7.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 3:15
No menu items!

România a cerut prelungirea perioadei de folosire a fondurilor pentru agricultură din bugetul 2007-2013

spot_img

Rata de absorbție în acest domeniu este sub 80%

 agricultura1

România a cerut, alături de alte state membre ale UE, extinderea perioadei în care este permisă cheltuirea fondurilor pentru agricultură și dezvoltare rurală, în Consiliul UE pentru Agricultură, care a avut loc luni seară la Bruxelles.

Reprezentantul Poloniei a prezentat o cerere de extindere a eligibilității perioadei de cheltuire a banilor pentru dezvoltare rurală alocate pentru cadrul bugetar 2007-2013. Această cerere a fost susținută de reprezentanții Bulgariei, Cehiei, Greciei, Croației, Ciprului, Lituaniei, Maltei, României, Sloveniei, Slovaciei și Ungariei, potrivit unui comunicat al Consiliului UE.

”Câteva alte state au sprijinit această inițiativă, care ar trebui să permit o utilizare mai bună a fondurilor de dezvoltare rurală. Comisia intenționează să accelereze adoptarea programelor de dezvoltare rurală, dar ar putea explora posibilitatea de a extinde elligibilitatea, dacă va fi nevoie”, se precizează în comunicatul citat.

Perioada de programare pentru cadrul 2007-2013 se va finaliza în mod normal pe 31 decembrie 2014. Delegațiile statelor menționate au subliniat nevoia ca acest termen să fie împins șase luni, pentru a permite o folosire completă și eficientă a fondurilor în statele membre, în particular în acelea afectate de condiții economice dificile.

Potrivit unei statistici publicate la mijlocul lunii noiembrie, prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, s-au plătit 6 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o absorbție de 74%.