15.4 C
București
luni, 29 aprilie 2024 - 0:51
No menu items!

România a câștigat arbitrajul de la Washington în proiectul Roșia Montană. Ce întrebări rămân în urma procesului

spot_img

România a câştigat vineri acţiunea arbitrală în dosarul Roşia Montană, la Curea de Arbitraj Internaţională a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID), potrivit unui comunicat al Guvernului.

Reclamanţii din acţiunea arbitrală în dosarul Roşia Montană, judecată la ICSID, Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), sunt obligaţi să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.

Reclamanţii sunt obligaţi să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj. În următoarele 20 de zile urmează să fie publicată motivarea deciziei ICSID.

Guvernul României salută această decizie şi mulţumeşte tuturor celor implicaţi în apărarea intereselor statului român.

Executivul precizează că acţiunea arbitrală internaţională a fost iniţiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) şi a fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea şi garantarea reciprocă a investiţiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995).

România doreşte publicarea integrală a hotărârii arbitrale, se arată în comunicat.

„Prin urmare, dacă tribunalul arbitral va redacta hotărârea arbitrală fără a face trimitere la informaţiile confidenţiale aflate în posesia sa, atunci hotărârea arbitrală va deveni publică în întregime şi se va publica pe site-ul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (https://icsid.worldbank.org)”, conform sursei citate.

După ce această veste bună pentru finanțele publice ale României va fi digerată, rămân câteva întrebări importante pentru opinia publică:

  1. De ce membrii Guvernului au dat în ultimele săptămâni semnale pesimiste, oficial și pe surse, despre o pierdere aproape inevitabilă a procedurii de arbitraj, cu despăgubirile aferente?
  2. Cine și cum va încerca să profite cel mai mult electoral de noua realitate? Cine va avea de pierdut electoral?
  3. Va exista un ”erou” al acestei victorii – un om care și-a făcut treaba eficient în zona tehnică, iar acum este gata de lansare în politică, pe modelul Bogdan Aurescu, după victoria de la Haga în dosarul delimitării platoului continental din Marea Neagră?

Tiberiu Szabo